NA TISUĆE NEPLAĆENIH KAZNI Zbog neplaćenog parkiranja pokrenute OVRHE NAD NEKRETNINAMA STRANACA

Otprilike imamo nekoliko tisuća neplaćenih parkirališnih karti godišnje, to sve ide preko odvjetnika, a zastara je pet godina. Stranci koji ne plate parkiranje se žale, ali bez razloga, jer nakon njihove žalbe sve ide na sud. Mi ne odustajemo, nema šanse da se stranac u našem gradu ponaša drugačije nego domaći, kaže direktor Pula parkinga Branislav Bojanić.

Sve je više stranih državljana koji ne plaćaju parking za boravka u Hrvatskoj, misleći da im nitko neće ući u trag, međutim, mnogi ostaju neugodno iznenađeni kad im na kućnu adresu stigne ovrha čija cifra višestruko premašuje iznos kazne. Postupak naplate u Puli odvija se putem javnobilježničkih ureda, čime se žele rasteretiti ionako pretrpani sudovi, no mnogi su se stranci, nakon što su se posavjetovali sa svojim odvjetnicima, žalili na odluku javnih bilježnika, što je sud u Hrvatskoj i prihvatio. Tako je, recimo, Općinski sud u Puli – Stalna služba u Bujama 4. rujna ove godine stavio izvan snage rješenja o ovrsi koja je donio javni bilježnik za deset njemačkih državljana, uz obrazloženje da notari u Hrvatskoj nisu nadležni za donošenje rješenja o ovrsi kad je riječ o strancima. Oni su nadležni postupati samo protiv ovršenika čije je prebivalište u jedinici lokalne samouprave u kojoj je i sjedište bilježnika. Rješenje Općinskog suda temelji se na presudi Europskog suda, koji se pak poziva na Uredbu br. 1215/2112. Europskog parlamenta i Vijeća od 12. prosinca 2012. godine. Zbog toga su u Pula parkingu morali potražiti pomoć odvjetnika koji protiv neplatiša podižu tužbe na sudu.

Korektni domaćini

Iako postoji problem s dijelom stranaca, direktor Pula parkinga Branislav Bojanić kaže da je naplata općenito solidna.

– Domaći ljudi su korektni i zato stranci više bodu oči jer smatraju da se ovdje mogu ponašati onako kako se u svojoj zemlji ne ponašaju, manji dio njih. Stranci koji ne plate parkiranje se žale, ali bez razloga, jer nakon njihove žalbe sve ide na sud. Mi ne odustajemo, nema šanse da se stranac u našem gradu ponaša drugačije nego domaći. Stranci su velik problem ne samo u Puli, nego u svim turističkim gradovima uz more. Otprilike imamo nekoliko tisuća neplaćenih parkirališnih karti godišnje, to sve ide preko odvjetnika, a zastara je pet godina, veli Bojanić. Za iznos neplaćenih karata, odnosno cijelog postupka, uputio nas je odvjetnicima.

Međutim, pulski odvjetnici Marko Kuzmanović i Shain Lou Pacheco-Vinković koji zastupaju Pula parking zbog odvjetničke tajne nisu željeli govoriti o iznosima neplaćenih parkirališnih kazni zbog kojih su pokrenuli postupak, no potvrđuju da potraživanja prema strancima višestruko premašuju ona prema domaćim građanima, kao i da se radi o velikim potraživanjima koja nastaju iz godine u godinu.

Iako je Pula parking gradska tvrtka, ni u Gradu jučer nismo dobili podatak o iznosu duga. Odatle su opet prebacili lopticu odvjetnicima i direktoru Pula parkinga. Stoga možemo samo pretpostaviti da za nekoliko tisuća neplaćenih karata utuženi iznos može biti značajan, zna li se da je kazna za neplaćeni parking od 160 do 1.000 kuna, ovisno o tome radi li se o osobnom vozilu, kamperu ili busu, te da se cifra, sa zateznim kamatama i drugim troškovima, može višestruko povećati, pogotovo ako se slučaj nađe na sudu.

Izvor: https://www.glasistre.hr

 

Pin It on Pinterest