Grad Vodnjan i Općina Manzano iz Italije potpisali Povelju o prijateljstvu

Grad Vodnjan i Općina Manzano iz Italije potpisali Povelju o prijateljstvu na manifestaciji 14. Dani mladog maslinovog ulja.

 Danas su se vrata velikog šatora otvorila u 10, a zatvaraju se u 21 sat, dok se u nedjelju otvaraju u isto vrijeme,a zatvaraju u 20 sati.

Tijekom današnjeg dana prijateljstvo dugo 14 godina ovjerili su Grad Vodnjan i Općina Manzano iz Italije potpisavši Povelju prijateljstva. Dugogodišnje prijateljstvo proslavili prijatelji iz Vodnjana i Manzana nazdravivši na manifestaciji Dani mladog maslinovog ulja.

Pod šatorom koji se prostire na više od 1700 m² održava se cjelodnevni gastro-show koji okuplja najbolje kuhare i chefove iz Istre i Kvarnera. Od 11 sati započelo se s predstavljanjem kulinarskih umijeća profesora i učenika ugostiteljskih škola iz Istre. Uslijedilo je kuhanje gostiju iz Dalmacije a predstavili su show cooking program pod nazivom Ća to kuhaju Boduli. Nastup chefa Marija Čepeka zagrijao je brojnu publiku koja se sakupila ispred velike kuhinje manifestacije. Posjetitelji su mogli uživati i u predstavljanju Pubske gastro scene gdje su mogli degustirati neke nove gurmanske ideje. Od 17 sati održat  će se predstavljanje teme Istra EKO regija koja donosi gastronomiju kao vrlo važan alat u valorizaciji ekoloških proizvoda Istre.

Ne propustite degustirati Austrougarsku gastronomiju reinterpretiranu u sklopu projekta Key Q+, a koju predstavlja chef Robert Perić. Možete na licu mjesta vidjeti kako se jelo u Istri prije 100 godina, ali naravno, prilagođeno ukusima i željama gastroljubaca današnjice.

Iza 19 sati uslijedit će programi: Iz kuhinja ugostitelja u Vodnjan, Kada gosti kuhaju i predstavljanje kulinarskih vještina istarskih Craft pivara. Na Danima mladog maslinovog ulja može se kupiti i degustirati vrhunska istarska craft bira.

U edukativnom dijelu programa danas možete poslušati teme kao što su Proizvodnja maslinovog ulja s povećanom koncentracijom fenola i rezultate projekta ARISTOIL koje nam donosi Prof.dr.sc. Tea Bilušić. O uzgoju puževa u kontroliranim uvijetima po talijanskoj metodi poslušajte od Alme Cvjetković iz obrta Helicikultura, a kako se obraniti kad dođe do sušenja maslina uzrokovano gljivičnim bolestima donosi vam dr. sc. Ivana Diminić Rojnić.

Brojne su teme i događaji koje možete doživjeti u Vodnjanu na 14. Danima mladog maslinovog ulja, a što vas očekuje još u nedjelju, pogledajte u nastavku teksta.

Dođite i uživajte svim osjetilima na 14. Danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu!

 

NEDJELJA, 18.11. – Radno vrijeme: 10.00 – 20.00

GASTRO SHOW:

11.00       Predstavljanje profesora i učenika ugostiteljskih škola Istre

14.00       Austrougarska gastronomija; Kako se jelo u Istri prije 100 godina – Chef Robert Perić – Key Q+

„Ća to kuhaju Boduli“

„Pubska gastro scena“, neke nove gurmanske ideje

17.00       Dragan Jovanović & Gastro klub Pula – male kuharske edukacije

Istarski Craft pivari – vrhunska bira u loncima

„Cooking show“ by Deniz Zembo

19.00       „Iz kuhinja ugostitelja u Vodnjan“

„Istra EKO regija“ – gastronomija kao alat u valorizaciji ekoloških proizvoda Istre

20.00       „Desert za kraj“…

EDUKATIVNI PROGRAM

15.00       Predstavljanje programa osposobljavanja za poslove sommeliera maslinovog ulja, Sandro Manzin, prof. i dr. sc. Marin Krapac, Pučko otvoreno učilište – Università popolare aperta “Vodnjan-Dignano”

 

Tijekom cijele manifestacije:

Gastronomske kreacije s potpisom – Slatki deserti i mlado maslinovo ulje – Čokolada i maslinovo ulje – by Robert Perić

Oil bar – stručno vođene degustacije 

Gastro menù – informacije i rezervacije na Info pultu ili castelier.doo@gmail.com

Obilazak Vodnjana turističkim vlakićem

Degustacijski punktovi – Gastro punkt – Polasci ispred šatora.

Petak, subota i nedjelja – 11.00. 13.00. 15.00.

Petak i subota – 17.00

Obvezna prethodna najava na Info pultu ili castelier.doo@gmail.com

Obilazak kolekcijskog i matičnog nasada – Obilazak Nacionalnog kolekcijskog i matičnog nasada domaćih i udomaćenih sorti maslina.

Termin: subota i nedjelja, 12.00 – 14.00 | Prijava zainteresiranih na info pultu.

 

Petak 16.11 – Nedjelja 18.11 – Izložba “I miei sogni – Moji snovi” – Ivan Tanković-Kićo, Galerija “Loggia”, Zajednica Talijana Vodnjan

Pin It on Pinterest