Svi putevi maslinovih ulja u studenome vode u Vodnjan!

Na manifestaciji 14. Dani mladog maslinovog ulja očekuje vas bogat program tijekom vikenda. U subotu se vrata velikog šatora otvaraju u 10 a zatvaraju u 21 sat, dok se u nedjelju otvaraju u isto vrijeme no zatvaraju u 20 sati.

Da je Vodnjan ispričao sasvim drugačiju priču o maslinovim uljima, dokazuje uspjeh manifestacije Dani mladog maslinovog ulja-Giornate dell’olio d’oliva novello koja se održava već četrnaestu godinu. Centralna tema manifestacije je poticanje konzumacije mladih maslinovih ulja u svakodnevnoj prehrani, ali se nizom edukacija proširila i na otkrivanje ostalih izvrsnih karakteristika upravo mladog maslinovog ulja. Vodnjan zapravo slavi maslinovo ulje i donosi svake godine jednu posebnu, drugačiju priču koja je prepoznatljiva ne samo u Istri i Hrvatskoj, već i diljem svijeta. Ove su godine na manifestaciju došli partneri i gosti iz čak 15 država, a broj izlagača pod velikim šatorom premašuje brojku 100. Dane mladog maslinovog ulja – Giornate dell’olio d’oliva novello prepoznaju i njezini partneri i prijatelji iz Hrvatske i šire. Vodnjan je mjesto gdje možete pronaći najkvalitetnija ekstra djevičanska maslinova ulja nagrađivana na europskim i svjetskim sajmovima, a brojna su i ona koja su uvrštena u svjetski poznati vodič o maslinovim uljima – Flos Olei. Prepoznatljivost, i sam brend maslinovih ulja s područja Vodnjana pronašli su put do tržišta i zahvaljujući održavanju ove sada već tradicionalne manifestacije.

Jučer je prigodnim svečanim programom otvorena manifestacija za sve posjetitelje. Uz nazočnost uzvanika i brojnih gostiju Grada Vodnjana i manifestacije Dani mladog maslinovog ulja-Giornate dell’olio d’oliva novello, nazočnima su se obratili župan Istarske županije Valter Flego te gradonačelnik grada Vodnjana Klaudio Vitasović koji je kao domaćin pozdravio sve nazočne i zahvalio se svima koji su sudjelovali u stvaranju rezultata u kvaliteti i prepoznatljivosti vodnjanskih maslinovih ulja. Pred kraj svečanog programa, velikom skupu obratila se i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović koja je ujedno proglasila manifestaciju otvorenom.

Od 12 sati nadalje, mirisi iz velike kuhinje 14DMMU-a su samo mamili da se posjetitelji upuste u degustacije i uživanje u brojnim delicijama iz ponude. Pod šatorom koji se prostire na više od 1700 m² održava se cjelodnevni gastro-show koji okuplja najbolje kuhare i chefove iz Istre i Kvarnera. Tako su poseban „nastup“ imali povodom predstavljanja recepata iz doba Austrougarske u reinterpretaciji chefa Roberta Perića. U sklopu projekta Key Q+ predstavljeni su odabrani recepti na novi, suvremeni način, a prikazano je kako se jelo u Istri prije 100 godina. Svoje vještine u kuhinji pokazali su i profesori i učenici ugostiteljskih škola Istre. Kuhalo se u velikoj kuhinji na teme kao što su: Iz kuhinja ugostitelja u Vodnjan , Kako se vole riba i maslinovo ulje, a od 18 sati do kraja programa cooking show je predstavio kako gosti kuhaju kroz temu Ća to kuhaju Boduli, zatim se kuhalo na temu Istra EKO regija gdje se gastronomija korisiti kao alat u valorizaciji ekoloških proizvoda Istre. Poseban prostor u kuhinji dobili su i istarski craft pivari te su predstavili recepte jela koja su sljubljena s craft pivom.

U edukativnom dijelu programa moglo se poslušati od 16 sati o maslinarskoj godini na području Grada Vodnjana, temu koju je predstavio Dipl.ing.agr. Edi Pastrovicchio. Nakon čega je uslijedilo predavanje o Zaštićenoj oznaci izvornosti koju je predstavio dr. sc. Ugo Toić. O Potencijalnim opasnostima u procesima proizvodnje vina govorila je mr.sc. Maja Pešić Samardžić, dipl.sanit.ing., a na temu Higijenski uvjeti u uljarama i punionicama ulja predstavljenu od Klaudije Ivančić Radolović, dipl.sanit.ing. zaključen je prvi dan edukativnog dijela 14. Dana mladog maslinovog ulja.

Svi posjetitelji mogli su nastaviti uživati u zabavnim notama velikog finala IV. Festivala mladih pjevačkih talenata “3.2.1….PJEVAJ!”  od 19 sati u Domu mladih.

Što vas očekuje u subotu i nedjelju, pogledajte u nastavku teksta.

Dođite i uživajte u svim osjetilima na 14. Danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu!

 

SUBOTA, 17.11. – Radno vrijeme: 10.00 – 21.00

SPORTSKI PROGRAM: (start i cilj u Trgovačkoj ulici ispred uljare, Vodnjan)

10.00-11.00            EXTRAVIRGIN OLIVE RUN – završna utrka manifestacije Teći Isti Piti

GASTRO SHOW:

11.00       Predstavljanje profesora i učenika ugostiteljskih škola Istre

14.00       „Ća to kuhaju Boduli“

„Cooking show“ by Mario Čepek

„Pubska gastro scena“, neke nove gurmanske ideje

17.00       „Istra EKO regija“ – gastronomija kao alat u valorizaciji ekoloških proizvoda Istre

Austrougarska gastronomija; Kako se jelo u Istri prije 100 godina – Chef Robert Perić – Key Q+

19.00       „Iz kuhinja ugostitelja u Vodnjan“

„Kada gosti kuhaju“ – gosti DMMU-a kuhaju s profesionalnim kuharima

Istarski Craft pivari – vrhunska bira u loncima

EDUKATIVNI PROGRAM

14.00       Oil bar vođena degustacija maslinovog ulja

15.00       Proizvodnja maslinovog ulja s povećanom koncentracijom fenola, rezultati projekta ARISTOIL, Prof.dr.sc. Tea Bilušić

16.00       Uzgoj puževa u kontroliranim uvijetima po talijanskoj metodi, Alma Cvjetković obrt Helicikultura

17.00       Sušenje maslina uzrokovano gljivičnim bolestima, dr. sc. Ivana Diminić Rojnić

ZABAVNI PROGRAM

21.00       Koncert  (Dom mladih, Vodnjan)

 

NEDJELJA, 18.11. – Radno vrijeme: 10.00 – 20.00

GASTRO SHOW:

11.00       Predstavljanje profesora i učenika ugostiteljskih škola Istre

14.00       Austrougarska gastronomija; Kako se jelo u Istri prije 100 godina – Chef Robert Perić – Key Q+

„Ća to kuhaju Boduli“

„Pubska gastro scena“, neke nove gurmanske ideje

17.00       Dragan Jovanović & Gastro klub Pula – male kuharske edukacije

Istarski Craft pivari – vrhunska bira u loncima

„Cooking show“ by Deniz Zembo

19.00       „Iz kuhinja ugostitelja u Vodnjan“

„Istra EKO regija“ – gastronomija kao alat u valorizaciji ekoloških proizvoda Istre

20.00       „Desert za kraj“…

EDUKATIVNI PROGRAM

15.00       Predstavljanje programa osposobljavanja za poslove sommeliera maslinovog ulja, Sandro Manzin, prof. i dr. sc. Marin Krapac, Pučko otvoreno učilište – Università popolare aperta “Vodnjan-Dignano”

 

Tijekom cijele manifestacije:

Gastronomske kreacije s potpisom – Slatki deserti i mlado maslinovo ulje – Čokolada i maslinovo ulje – by Robert Perić

Oil bar – stručno vođene degustacije 

Gastro menù – informacije i rezervacije na Info pultu ili castelier.doo@gmail.com

Obilazak Vodnjana turističkim vlakićem

Degustacijski punktovi – Gastro punkt – Polasci ispred šatora.

Petak, subota i nedjelja – 11.00. 13.00. 15.00.

Petak i subota – 17.00

Obvezna prethodna najava na Info pultu ili castelier.doo@gmail.com

Obilazak kolekcijskog i matičnog nasada – Obilazak Nacionalnog kolekcijskog i matičnog nasada domaćih i udomaćenih sorti maslina.

Termin: subota i nedjelja, 12.00 – 14.00 | Prijava zainteresiranih na info pultu.

 

Petak 16.11 – Nedjelja 18.11 – Izložba “I miei sogni – Moji snovi” – Ivan Tanković-Kićo, Galerija “Loggia”, Zajednica Talijana Vodnjan

 

 

 

Pin It on Pinterest