INVESTICIJA OD 4 MILIJUNA KUNA – Od 2019. krupni i opasni otpad ide u reciklažno dvorište

Radovi na reciklažnom dvorištu počeli su s ljetnom žegom, a evo radnici i sada, po mrzloj buri, marljivo su radili da bi kompleks u poslovnoj zoni Vodnjan sjever bio gotov s početkom 2019. godine. Nedaleko od proizvodnih hala na sjeveru Vodnjana niče ključan element sustava selektivnog prikupljanja bez kojeg model ne bi mogao zaživjeti u punoj formi.

Reciklažno dvorište mjesto je na kojem će građani besplatno moći odložiti sav onaj otpad, elektronski, krupni, opasni i bilo koji drugi koji ne spada u miješani komunalni otpad. Plan je u prvoj godini rada razvrstati 110 tona materijala pogodnog za reciklažu.

– Reciklažno dvorište trebalo bi biti gotovo početkom sljedeće godine. Njegovim radom dobit ćemo povećanje stope odvojenog otpada, dakle što više otpada završi u reciklažnom dvorištu, to će biti manje otpada za deponiranje na Kaštijun pa na koncu i pojeftinjenje usluge sakupljanja za naše građane, rekao je gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasovoić.

Grad Vodnjan početkom godine od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobio je 3,1 milijun bespovratnih kuna za gradnju ovog pogona. To je i najveći iznos u Istri koji je jedinici lokalne samouprave osiguran za tu namjenu. Cijela investicija u Vodnjanu iznosi pak 4,2 milijuna kuna.

Projekt reciklažnog dvorišta izradila je Delfin grupa iz Rijeke, ugovor s izvođačem radova gradonačelnik Vitasović potpisao je krajem lipnja s predstavnicima tvrtke “Vladimir Gortan” iz Pazina, a za stručni i projektantski nadzor s predstavnicima tvrtke Studio Kaić iz Pule.

U dvorištu površine 2.000 četvornih metara građani će moći odložiti bez naknade 40 vrsta otpada, u pogonu će se otpad prikupljati i razvrstavati, ali i privremeno skladištiti. Kada bude u funkciji, reciklažnim će dvorištem upravljati komunalno gradsko poduzeće Contrada, a to će, kako je ranije bilo najavljeno, zahtijevati i nova zapošljavanja u toj firmi, i to barem dva djelatnika da bi na usluzi građanima za prijem otpada bili i vikendom.

Izvor: https://www.glasistre.hr

 

Pin It on Pinterest