Gradu Puli nagrada za projekt „e-Vrtići“ u kategoriji pametan odgoj

Grad Pula, zahvaljujući aplikaciji „e-Vrtići“, dobitnik je nagrade u kategoriji „pametan odgoj“ na današnjoj međunarodnoj konferenciji „Pametni gradovi  – gradovi budućnosti 2018.“ organiziranoj od strane Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista. 

Nagradu je u ime Grada Pule preuzela zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci koja ja ovom prigodom zahvalila organizatorima što su prepoznali ovaj jedinstven i inovativan projekt koji ima za cilj modernizirati, pojednostaviti i dodatno unaprijediti proces upisa djece u dječje vrtiće. „Projekt e-Vrtići nudi pametno rješenje za pojednostavljenje upisa djece u vrtiće pritom povezujući  upisna mjesta u jedinstvenu bazu. Zahvaljujući modernom sustavu elektroničkog upisa povezana su tri gradska i 22 privatna pulska vrtića te su stvoreni preduvjeti za jedinstven, transparentan i centraliziran upis“ istaknula je zamjenica gradonačelnika Puh Belci nadodajući kako je na taj način omogućeno da svako dijete koje zadovoljava uvjete upisa ima i osigurano mjesto u vrtiću, bez liste čekanja.

30.11.2018, Zagreb – U zracnoj luci Franjo Tudjman odrzana je konferencija Pametni gradovi.
photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Grad Pula aplikaciju e-Vrtići uveo je u svoje poslovanje prije sedam godina kako bi cijeli proces upisa dodatno poboljšao, automatizirao te ono najvažnije birokratski rasteretio. Još jedan od benefita aplikacije je taj što je povezana s informacijskim sustavom MUP-a putem kojega se besplatno provjerava OIB i adresa prebivališta djece i roditelja. Upravo zahvaljujući ovoj inovaciji koja omogućuje upise isključivo putem web stranice, bez ijednog papira pulskim se roditeljima štedi vrijeme i novac. 
O pozitivnoj praksi i dobrim rezultatima koje je aplikacija polučila govore i već dobivene nagrade. Dvije godine za redom projekt „e-Vrtići“ dobio je nagradu za kreativnost i inovativnost koju dodjeljuje Mreže za razvoj i kreativnost te je 2013. godine nagrađen priznanjem Udruge gradova za inovaciju i najbolju praksu u lokalnoj samoupravi. Inovativnost projekta „e-Vrtići“ prepoznatljiva je i danas kada je aplikacija okrunjena novom nagradom, onom Pametnih gradova 2018. 

Nagrade „Pametni gradovi – gradovi budućnosti“ dodjeljuju se gradovima na području Hrvatske za specifične projekte u određenom segmentu „smart city“ tematike i to u pet kategorija: pametna digitalizacija, pametna uprava, pametan odgoj, pametna energetika/okoliš i pametan promet. Tako se uz Pulu koja se nagrađena u kategoriji „pametan odgoj“, našao i još jedan istarski gard, Grad Poreč, koji je za svoj projekt dobio nagradu u kategoriji „pametna energetika/okoliš“. 

Cilj projekta „Pametni gradovi – gradovi budućnosti“, u sklopu kojega se organizira i spomenuta konferencija, je promocija „smart city“ i srodnih inicijativa implementiranih u hrvatskim gradovima, ali i podizanje opće svijesti o važnosti razvoja novih tehnoloških, organizacijskih i logističkih rješenja usmjerenih na poboljšanje kvalitete života stanovnika. 

 

Pin It on Pinterest