Danas u Puli počinje Nacionalna konferencija savjeta mladih Republike Hrvatske

Grad Pula od danas je domaćin trodnevne konferencije savjeta mladih Republike Hrvatske na kojoj će sudjelovati više od 140 mladih predstavnika savjeta mladih iz čitave Hrvatske.

Program će se održati u Hotelu Pula i Zajednici Talijana Circolo. Večerašnja prva aktivnost konferencije predstavljanje je najboljih praksi lokalnih i regionalnih savjeta iz različitih dijelova Hrvatske. Sutra je po rasporedu cjelodnevni program koji započinje u 9.30 u Zajednici Talijana. U ime Grada Pule prisustvovat će zamjenik gradonačelnika Robert Cvek, zatim Renato Krulčić potpredsjednik Udruge gradova, Diana Helen Madunić veleposlanica Kraljevine Švedske i Ivica Bošnjak pomoćnik ministrice u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Nakon pozdravnih govora slijedi panel diskusija na kojoj će se raspravljati o funkcioniranju savjeta na loklanoj, regionalnoj i nacionalnoj razini te smjernicama za povećanje kvalitete rada savjeta mladih. Potom će se predstaviti program za mlade Europe Goes Local. Tijekom pauze svoje će programe za mlade i proizvode predstaviti sponzori konferencije Coca Cola HBO Hrvatska, Hrvatski telekom, Pula film fesival i Brionka. Nakon kratke pauze, rad Savjeta mladih Grada Pule predstavit će predsjednica Nada Katić. Također, na konferenciji će veleposlanica Kraljevine Švedske proglasiti finaliste natječaja Švedske ambasade.

Drugi dio konferencije osmišljen je kroz interaktivan grupni rad tijekom kojeg će sudionici moći razmijeniti iskustva, razgovarati o svojim  preprekama u radu s mladima i donositeljima odluka, donijeti rješenja pojedinih problema u raspravi s iskusnijim, dugogodišnjim članovima savjeta mladih te predložiti smjernice za razvoj budućih politika za mlade. Po završetku konferencije definirat će se zaključci rasprava i napraviti brošura s preporukama. Udruga gradova predstavit će i Priručnik za savjete mladih koji je tiskan ove godine te će svi sudionici dobiti po jedan primjerak.

U ime organizacijskog odbora konferencije Mario Žuliček iz Udruge gradova kazao je da Pula ima daleko najveći odaziv sudionika otkako konferncija postoji što ga veoma veseli. Smatra da konferencija iz godine u godinu postaje najbrojnije okupljanje predstavnika savjeta mladih koje im omogućuje umrežavanje i razmjenu najboljih praksi.

Domaćinstvo Nacionalne konferencije savjeta mladih Republike Hrvatske za nas je velika čast jer su prepoznati pozitivni pomaci u društvu i napori koji se ulažu da ovaj grad svaki dan bude sve ljepše mjesto za život mladih. Jako nam je drago što je odaziv nikad veći, posebice zato što mladi dolaze sad u prosincu kad im osim kvalitetnog programa možemo ponuditi prisustvovanje velikom broju zbivanja u sklopu Prosinca u Puli. Potrudili smo im se u tri dana omogućiti sudioncima konferencije druženje, umrežavanje, upoznavanje grada, zabavljanje i učenje. Nadamo se da će oni uživati u programu jednako kao što smo mi uživali u pripremi i organizaciji kazala je Lena Radunić iz Grada Pule.

Ovo je treća godina zaredom da Udruga gradova u suradnji s lokalnim savjetima mladih organizira nacionalno okupljanje mladih predstavnika na zajedničkoj konferenciji koja ima za cilj jačanje uloge savjeta mladih u procesima donošenja odluka i kreiranju lokalnih politika te izgradnji kapaciteta samih članova savjeta mladih. U tri dana trajanja konferencije, stručnjaci iz područja rada s mladima doprinijet će kvaliteti programa i rasprava o temama od interesa za sudionike. Najveći fokus bit će na samim članovima savjeta mladih koji će zajedničkim radom na temelju primjera dobre prakse iznjedriti konkretne rezultate konferencije koji mogu biti korisni za njihov svakodnevni rad i kreiranje nacionalnih strateških dokumenata za mlade.

Detaljan program konferencije nalazi se na linku: http://www.udruga-gradova.hr/nksm/.

Pin It on Pinterest