Potpisan Sporazum o provođenju projekta pružanja pomoći u kući

Današnjim potpisivanjem Sporazuma o zajedničkom provođenju projekta pružanja pomoći u kući i razvoju usluga u zajednici za starije, finalizirana je suradnja Istarske županije, Gradskog društva Crvenog križa Pula, te jedinica lokalne samouprave: Grada Vodnjana i Općina Barban, Ližnjan, Medulin, Marčana i Svetvinčenat na organizaciji pomoći u kući za starije osobe na području Puljštine.

Prilikom potpisivanja Sporazuma, u sjedištu Istarske županije, u Puli, župan Valter Flego istaknuo je kako se projekt Pomoći u kući već godinama provodi u Istarskoj županiji.

„Drago mi je što ga sustavno širimo i na područje južne Istre. Projekt je važan prije svega radi vaninstitucionalne pomoći potrebitima, osobama treće životne dobi od kojih svaka ima neku svoju potrebu. Proveli smo istraživanje područja i ispitali potrebe na terenu, a potom i pozvali načelnike i gradonačelnike da zajedno krenemo u ovaj human i pozitivan projekt, kojeg je predlagao i županijski Savjet za umirovljenike“, poručio je župan Flego i dodao:

„U proteklih 5 godina, Istarska županija je pokazala kakokontinuirano radi na podizanju standarda međugeneracijske solidarnosti isustavno vodi brigu o starijim osobama. Podsjećam na cijeli niz projekatapoput: izgradnje nove Opće bolnice, dogradnje i rekonstrukcije domova zastarije osobe diljem Istre, otvaranje Gerontološkog centra u Puli, nedavnogpočetka gradnje Hospicija, osnivanje Savjeta za umirovljenike itd. Današnjimpotpisivanjem Sporazuma činimo dodatni iskorak i na tome nećemo stati“.

Zamjenica župana Sandra Ćakić Kuhar rekla je kako se projekt provodi od 01. listopada 2018. godine, zaposlene su dvije gerontodomaćice i voditeljica projekta. Do sada je u projekt uključeno 48 korisnika, u čije domove gerontodomaćice dolaze jedanput do dva puta tjedno, ovisno o potrebi. Korisnici su uglavnom samci i starije osobe koje trebaju tuđu pomoć, a čiji članovi obitelji nisu u blizini i nisu im u mogućnosti pružiti pomoć i podršku.

            Projekt će se godinu dana provoditi kao pilot projekt, nakon čega će GDCK Pula prezentirati rezultate njegova  provođenja i dogovoriti kriterije za daljnje pružanje usluga, kao i način njegova budućeg realiziranja. Usluge za korisnike u ovoj su fazi provođenja programa besplatne.

Socijalna usluga „Pomoć u kući“ obuhvaća: organiziranje prehrane, obavljanje kućanskih poslova, održavanje osobne higijene i zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba.

            Potpisivanjusu prisustvovali i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pula JasnaVekić, predstavnici Grada Vodnjana i općina Medulin, Ližnjan, Marčana, Barban iSvetvinčenat, te članovi Savjeta za umirovljenike Istarske županije.

Pin It on Pinterest