Potpisana koalicija IDS-GLAS-HSS

AMSTERDAMSKA KOALICIJA JEDINA ALTERNATIVA RADIKALIZMU I POPULIZMU

ZAGREB –U Europskom domuu Zagrebu parlamentarne strankeHSS, GLAS i IDS potpisale su koalicijskisporazum za predstojeće izbore za Europski parlament koji će se održati usvibnju 2019. godine. U koaliciju HSS – GLAS – IDS uključit će se naknadno iregionalna stranka PGS, dok su u tijeku razgovori i s drugim parlamentarnim iizvanparlamentarnim strankama.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, predsjednik IDS-a Boris Miletić  te predsjednik HSS-a Krešo Beljak izrazili su zadovoljstvo što je suradnja ove tri stranke nakon niza konstruktivnih razgovora i formalizirana potpisivanjem sporazuma te su poslali jasne poruke o tome kakvu će politiku, sada najsnažniji opozicijski blok, predstavljati u Hrvatskoj, ali i u Europi.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš nadolazeće je izbore ocijenila ključnima. – Na predstojećim europskim izborima pred nama se postavlja pitanje: Hoće li ideja Europske unije odumirati jačanjem nacionalizama i širenjem atmosfere straha?“, kazala je Mrak Taritaš dodajući da „ova koalicija GLAS-a, HSS-a i IDS-a, kao koalicija progresivnih hrvatskih stranaka, mora i može dati obol borbi za opstojnost vrijednosti na kojima je izgrađena Europska unija. To su vrijednosti mira i suživota, slobode i demokracije.“

– U vremenu kad se te vrijednosti dovode u pitanje diljem Europske unije naš odgovor na probleme nije da odustajemo ili prepuštamo inicijativu desnim radikalima, populistima i destruktivcima. Naš odgovor je da ćemo,  uprijeti svim snagama u nastojanju da te vrijednosti i dalje živimo i uživamo.Europska unija nije niti savršen niti  završen posao, moramo je i dalje graditi, poboljšavati i davati joj svoj pečat u suradnji s drugima. Samo povezanost i suradnja naroda Europe mogu nam donijeti mir i uspjeh“, naglasila je predsjednica GLAS-a.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić istaknuo je da je „današnji skup u Europskom domu puno je više od potpisivanja koalicije – ovo je početak okupljanja oporbenog bloka koji se može na pravi način suprotstaviti HDZ-u i svima koji su još desnije od HDZ-a.“ Kazao je kako su se predstavnici IDS-a, GLAS-a i HSS-a već dokazali u izvršnoj vlasti, kao gradonačelnici ili ministri. „Svi mi koji smo u dnevnoj operativi jako dobro znamo koliko se toga u kratkom vremenu može napraviti u nekoj sredini ili resoru ako ga vode ljudi koji dobro znaju svoj posao, kojima nije teško raditi i donositi odluke„ kazao je Miletić dodajući:

– Za Istru se puno puta kaže da je ‘svijet za sebe’. Tolerancija, otvorenost i  prosperitet – to su vrijednosti na kojima počiva Istra koja je iz godine u godinu sve jača i sve naprednija. Danas te vrijednosti naše regije službeno unosimo u ovu koaliciju koja će postati  prepoznatljivo lice napredne, otvorene i razvijene Hrvatske!

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak poručio da želimo gledati u budućnost, a ne u prošlost. „Naš je cilj u Hrvatskoj stvoriti uvjete baš onakve kakve traže tisuće naših građana koje svakodnevno iseljavaju u zapadnoeuropske zemlje, jer ih nemaju u Hrvatskoj. Borit ćemo se protiv svih zakona koji nas vraćaju unatrag, a predlagat ćemo one koje su već prihvatile najrazvijenije zemlje Europe i svijeta.  Ovim potpisom sada i službeno postajemo jedina prava alternativa HDZ-u i pozivamo sve ostale koji imaju zajednički cilj da nam se pridruže“.

Pin It on Pinterest