NAJAVLJEN VISUALIA FESTIVAL 2019.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije je datum sedmog izdanja pulskog festivala Visualia koji će se ove godine održati od 19. do 21.rujna.  

Visualia Festival je prvi festival svjetla u Hrvatskoj koji predstavlja svu čaroliju iljepote novih tehnologija i audiovizualnih umjetnosti. Sastavni je dio kulturnih manifestacija grada Pule koju provodi i organizira Udruga Sonitus usuradnji s Turističkom zajednicom grada Pule te brojnim partnerima.  

Sedma godina održavanja festivala dokaz je njegove vrijednosti i potencijala multipliciranih na razvoj konkurentnosti i jačanju prepoznatljivog destinacijskog imidža kodkojeg se Pulu nastoji prezentirati kao ”Gradom svjetla”. Festival u svoja tri dana održavanja okuplja preko 15 tisuća posjetitelja koji podržavaju ovakvu vrstu događanja i zbog toga se nastavlja graditi tradicija održivog prezentiranja modernih radova koji kroz drugačije okvire i prostore posjetiteljima pružaju nezaboravne doživljaje, emocije i nova iskustva.

Predstavnicima medija jučer su se obratili Jasmina Nina Kamber, pročelnica za kulturu Grada Pule, Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice Grada Pule te Marko Bolković, direktor Visualia Festivala i predsjednik Udruge Sonitus.

Direktorica Turističke zajednice grada Pule izrazila je ponos na vidljivi napredak u produkciji i organizaciji, sada već tradicionalnog, Visualia Festivala te naglasila kako joj je zadovoljstvo biti dijelom tog procesa od samih početaka.”Bez obzira na otkazivanje pojedinih većih manifestacija u rujnu 2018. godine nije zabilježen pad u turističkoj posjećenosti. Štoviše, nadoknađen je gubitak što je dokazalo da Visualia Festival iz godine u godinu privlači sve više turističkih posjetitelja.” istaknula je Sanja Cinkopan Korotaj.

Novinarima se obratila i pročelnica za kulturu Grada Pule izjavivši kako je, između ostalog,  i ova konferencija te prilično rano najavljivanje datuma slijedećeg festivalskog izdanja jedan od pokazatelja ozbiljnosti i stupnja profesionalnosti u organizaciji i strateškom planiranju organizacijsko gtima. Nastavno na to, pročelnica Jasmina Nina Kamber, istaknula je da je upravo to jedan od razloga zbog kojih grad Pula podržava i  ostvaruje uspješnu, dugogodišnju, suradnju s Visualia  Festivalom.

Marko Bolković,direktor Visualia Festivala, izrazio je zadovoljstvo što može objaviti ”novopečeno”partnerstvo s ILA-om (International Light Association), internacionalnom organizacijom koja u svojim redovima okuplja znanstvenike iz svih dijelova svijeta te se bavi proučavanjem i istraživanjem svjetla sa znanstvenog aspekta.Također, organizacija broji i mnoge audiovizualne umjetnike s kojima se trenutno radi na programskoj poveznici kroz umjetničko izlaganje na nadolazećem festivalskom izdanju. Tristotinjak članova ILA organizacije (https://www.international-light-association.org/) svoju će konferenciju u 2019. godini održati u Puli za vrijeme trajanja festivala te na taj način uveličati sedmo izdanje Visualia Festivala.

Osim datuma, Marko Bolković, najavio je objavljivanje dva otvorena natječaja tijekom veljače 2019. godine, za domaće i inozemne umjetnike, u kategorijama 2D/3D video mappinga i audiovizualnih instalacija. Svi detalji biti će objavljeni namrežnim stranicama festivala.

Predstavljen je i ovogodišnji vizualni identitet, koji je već tradicionalno, osmislio je i kreirao Jean Sambolec, 3D umjetnik s dugogodišnjim iskustvom u 3D vizualizaciji, dizajnu i animaciji. Kružnice su od 2015. godine sastavni dio vizualnog identiteta, no ove godine one su provučene kroz sve boje vidljivog dijela spektra.  

Za kraj,prezentiran je video s potpisom MedVid produkcije koji nas je podsjetio na ovogodišnje izdanje i u nama probudio osjećaj iščekivanja sedme obljetnice Visualia Festivala 2019.

Vidimo se od 19. do 21. rujna u Puli na sedmom izdanju Visualia Festivala!

Pin It on Pinterest