Sponza: Opet se isključuju projekti iz Istre!

ZAGREB – Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Giovanni Sponza danas je u Saboru ukazao na još jedan primjer penaliziranja istarskih projekata od strane državne vlasti.

Naime, Sponza se osvrnuo na natječaj u sklopu Programa ruralnog razvoja, kojim se omogućavaju ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda, čiji je krajnji rok za prijavu bio 16. studenoga.

– Prilika je to prvenstveno za male i nerazvijene lokalne zajednice da značajnim financijskim sredstvima, a pričamo o milijunskim iznosima, financiraju važne projekte za svoju zajednicu i to sa 100 postotnim udjelom financiranim iz sredstava Europskih fondova, kazao je saborski zastupnik IDS-a dodajući da su od tog natječaja imali mnoga očekivanja brojni gradovi i općine,  pa tako i lokalne zajednice u Istarskoj županiji.

Naveo je da uz projektnu i svu ostalu potrebnu dokumentaciju koju je trebalo pripremiti za pravovaljanu prijavu, jedan od obveznih dokumenta kojeg je potrebno priložiti bilo je i mišljenje o potrebi provedbe procjene utjecaja zahvata na okoliš koje izdaje Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Tako je, kazao je Sponza, komunalno društvo Istarski vodovod kao prijavitelj na natječaj poslalo zahtjev za davanje navedenog mišljenja a koje je u ministarstvu zaprimljeno 11. listopada ove godine. Odgovor iz ministarstva, koji je formalne naravi za 14 projekata u Istarskoj županiji koji su trebali značajno unaprijediti vodovodnu infrastrukturu u unutrašnjosti Istre stiže nakon 35 dana, preciznije 16. studenoga u 11.47 putem e-maila ili točnije svega 13 minuta prije zatvaranja natječaja!

– Ponavljam, odgovor stiže tek nakon 35 dana i točno 13 minuta prije zatvaranja natječaja. Sad neka mi netko objasni kako je objektivno i realno moguće u tih 13 minuta prijaviti 14 projekata i to ponovno s kompletnom dokumentacijom i mišljenjima, a na koje se čekalo više od mjesec dana?, istaknuo je saborski zastupnik IDS-a.

Naglasio je da mu je „teško povjerovati da je Ministarstvu zaštite okoliša i energetike trebalo više od mjesec dana za gotovo formalni odgovor na ovaj zahtjev kojim je praktički onemogućena prijava na natječaj ovih 14 projekata.“

– Ne znam je li ministarstvu isto toliko vremena trebalo i za dostavu mišljenja za kandidirane projekte sa ostalih područja Republike Hrvatske ili se prema istarskim projektima ponovno primjenjuju drugačija pravila te već u startu onemogućava ravnopravno natjecanje za europska sredstva.

Napomenuo je da bi svima trebalo biti u cilju privući što je više mogućih sredstava iz EU fondova te da bi državna tijela trebala prema svima postupati na jednak način.

– Ovo nije prvi put da se kažnjavaju projekti koji dolaze s područja Istre i došlo je vrijeme da se s time prestane!, zaključio je saborski zastupnik IDS-a Giovanni Sponza.

Pin It on Pinterest