Osvrt i novi izazovi Vijeća za prevenciju kriminaliteta u Gradu Puli

Povodom mjeseca borbe protiv ovisnosti danas se u Gradskoj palači održala konferencija za novinare na kojoj su se predstavile aktivnosti usmjerene na suzbijanje problema ovisnosti tijekom 2018.godine.

Konferenciji su  u ime Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule prisustvovali predsjednica Vijeća Elena Puh Belci, Vjekoslav Vukšić  načelnik Policijske postaje Pula i Helena Mitrović voditeljica Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Predsjednica vijeća naglasila je važnost zajedništva u provođenju aktivnosti , te pohvalila zajedništvo vijeća koji već petu godinu za redom rade na borbi protiv ovisnosti i promicanju mentalnog zdravlja, a to su uz Grad Pulu, Policijska uprava Istarska, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije – Služba za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja, Gradsko društvo Crvenog križa Pula, kampanja Istarske županije protiv ovisnosti Bježi-Via, Udruga kineziologa, Udruga Uzpiro Cro i Institut te Centar za socijalnu skrb Pazin – Podružnica Obiteljski centar Pula.

Ono što je predsjednica vijeća naglasila je niz aktivnosti u Mjesecu borbe protiv ovisnosti kao što su  Pulo, reci drogi NE!, Utrka na Lungomare, Baci drogu u koš i ostale suradnje, aktivnosti i promicanja znanja o štetnosti koju ovisnost za sobom nosi.

Grad Pula izdvaja preko 80.000 kuna za aktivnosti usmjerene prema suzbijanju ovisnosti, te zajedno s ostalim ustanovama sudjeluje u aktivnostima kroz cijelu godinu. Tako je i Dječje Gradsko vijeće aktivno uključeno, što je rezultiralo time da su projektom „ Edukatvna predstava u formi Forum kazališta“ osvojili nagradu Naj projekta Dječjih vijeća Hrvatske u predstavi koja govori o štetnosti alkohola.

Helena Mitrović osvrnula se na konkretne rezultate koji govore da je u pet godina postojanja Vijeća i njegova djelovanja došlo do pada konzumacije duhana, piva, vina,žestokih pića, dok je konzumacija marihuane ostala ista.

Osvrnula se posebno na mentalno zdravlje, iz razloga sve veće ovisnosti o smartphonima, gdje se u istraživanjima došlo do podataka da učenici osnovnih škola provode oko četiri sata dnevno na mobitelima, što nije bezazleno jer je korištenje smartfona povezano s povećanom depresivnošću.

Vjekoslav Vukšić, načelnik Policijske postaje Pula rekao je da je prilikom provođenja akcija redukcije droge na terenu bila sankcionirana čak 31 osoba zbog neovlaštenoga posjedovanja droge te 7 osoba zbog počinjenja kaznenog djela „neovlaštena proizvodnja i promet drogama“. Dodao je kako se u toj akciji naviše zaplijenilo marihuane čak  u 18 slučajeva, amphetamina u 10 slučajeva, jointa u 8 slučajeva, ectasya u 3 slučaja, heroina u 2 slučaja i kokaina u 2 slučaja, no ipak manje u odnosu na prijašnje godine, kazao je Vukšić.

Za kraj zajedno su zaključili da se samo zajedničkim naporima svi relevantni subjekti mogu i moraju uspješno boriti protiv zlouporabe svih sredstava ovisnosti.

Pin It on Pinterest