Retrospektivnom predstavom ‘‘Ljetopis’’ obilježeno 70 godina INK

U Istarskom narodnom kazalištu jučer je retrospektivnom predstavom nazvanom ”Ljetopis” obilježeno 70 godina kazališta. 
U ime Grada Pule svečanosti je prisustvovala  zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci, pročelnica Upravnog odjela za kulturu Jasmina Nina Kamber državni tajnik u Ministarstvu kulture dr. sc. Ivica Poljičak te mnogi drugi  uvaženi gosti. 
Predstava „Ljetopis“ zapravo je bila vremeplov pulskog kazališta, održala se na Maloj sceni, u režiji Luke Mihovilovića.  

Narodno kazalište u Puli osnovano je 19. ožujka 1948., a prvu premijeru, Držićeva Dunda Maroja, svojim je snagama odigralo 22. siječnja 1949. godine. 
Predstava je putujući kroz vrijeme podsjetila sve na  dobrotvora Ciscuttija koji je dio svog zarađenog novca uložio u Pulu, grad u kojem je živio.

Kupivši skoro ruševnu kuću kraj crkve Gospe od Milosrđa (Chiesa di Madonna della Misericordia), napravio je u njoj prvo pulsko kazalište Teatro Nuovo (Novo kazalište). Porastom broja stanovnika Teatro Nuovo postaje premalo kazalište za Pulu pa odlučuje graditi potpuno novu zgradu. Ovo novo kazalište zvalo se Politeama Ciscutti, a danas se u njemu nalazi Istarsko narodno kazalište. Politeama Ciscutti izgrađena je 1871. godine što je dvadesetak godina prije kazališta u Rijeci, Splitu i Zagrebu. Primalo je 800 gledatelja.
Osim daleke prošlosti kojom se predstava vodila bilo je riječi i o novom obnovljenom kazalištu koje je otvoreno na Dan grada Pule, 5. svibnja 1989. godine. 

Prva ravnateljica obnovljenog kazališta bila je Gorka Ostojić Cvajner, potom Davorka Lovrečić, zatim Robert Raponja, Saša Broz te Gordana Jeromela Kaić, aktualna ravnateljica.

Pin It on Pinterest