Župan Flego: Europskim novcem želimo poboljšati život naših sugrađana

Istarski župan Valter Flego, u pratnji gradonačelnika Pule Borisa Miletića, boravio je jučer u Virovitici, u uzvratnoj posjeti Virovitičko-podravskoj županiji. Naime, u prosincu prošle godine delegacija iz Virovitice posjetila je Istru kako bi se upoznala s primjerima dobre prakse koje provodi Istarska županija, s posebnim naglaskom na poljoprivredu i ruralni razvoj. Tijekom jučerašnjeg sastanka s virovitičko-podravskim županom Igorom Androvićem, ravnateljicom Razvojne agencije VIDRA Eminom Kovač i županijskim pročelničkom za gospodarstvo i EU fondove Bojanom Mijokom, nastavilo se s razgovorima o temama i projektima od zajedničkog interesa.

Govoreći o sličnostima dviju županija, župan Flego se osvrnuo na europske projekte.

– Zajednička nam je činjenica da smo uspješni na europskim projektima. Aktivni smo, primjerice, na zaštiti kulturne baštine, obnavljamo spomenike kulture te ih stavljamo u funkciju razvoja i obogaćivanja turističke ponude. Po tom pitanju je posebno važno kako nakon same obnove, osigurati održivost i daljnje funkcioniranje tih objekata, o čemu smo i ovom prilikom razgovarali. Kolegama iz Virovitičko-podravske županije govorio sam i o ravnomjernom razvoju Istre, razvoju agroturizama te spoju poljoprivrede i turizma koji našim poljoprivrednicima omogućuje da svoj proizvod što lakše prodaju, prije svega turistima, istaknuo je župan Flego dodajući da obje županije žele europskim novcem poboljšati život svojih građana, gospodarstva i poljoprivrede.

– Dogovorili smo nastavak suradnje posebice na polju poljoprivrede, ali i mogućnosti zajedničkog kandidiranja europskih projekata u nadolazećem razdoblju. Virovitičko-podravska županija ponudila nam je i suradnju na njihovom Međunarodnom sajmu poduzetništva, obrtništva i poljoprivrede – Viroexpo, koji će se održati sredinom ožujka, poručio ju župan Flego zaključivši kako je ovaj posjet temelj za još bolju suradnju u budućnosti.

Zadovoljan je bio i župan Igor Andrović, koji se zahvalio županu Flegu i gradonačelniku Miletiću na uzvratom posjetu Virovitičko-podravskoj županiji.

– Iako smo dvije geografski različite županije, jedna na moru, druga na kopnu, imamo puno zajedničkih projekata. Prilikom posjeta Istarskoj županiji, razgledali smo njihove sirane, po čemu su poznati, a ti su nam projekti jako važni, budući da i mi uskoro planiramo početak izgradnje naše prve sirane. Obišli smo i neke druge projekte koje bismo mogli prenijeti na našu županiju. U uzvratnom posjetu danas pokazali smo im neke projekte koje smo mi izgradili i napravili kroz fondove Europske unije, rekao je župan Igor Andrović.

U sklopu posjete, župan Flego i gradonačelnik Miletić obišli su neke od najznačajnijih projekata Virovitičko-podravske županije, odnosno Panonski drvni centar kompetencija, Poduzetnički inkubator Virovitičko-podravske županije, Hotel Kuriju Janković u Kapela Dvoru, te Dvorac Pejačević u Virovitici, gdje je nazočne, o samom projektu upoznao gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.  

Pin It on Pinterest