Predstavljena brošura Proračun u malom za 2019. godinu

Na današnjoj konferenciji za novinare predstavljeno je najnovije izdanje brošure Proračun u malom za 2019. godinu u kojoj su sadržane sve najvažnije informacije o ovogodišnjem gradskom Proračunu Grada Pule. Prema riječima zamjenika gradonačelnika Roberta Cveka, Grad Pula kao jednan od najtransparentnijih i najotvorenijih gradova u Hrvatskoj redovno izdaje ovu brošuru upravo kako bi na jednostavan i brz način svatko zainteresiran na jednom mjestu mogao pronaći sve važne informacije o proračunu, načinu prikupljanja sredstava te pregledu na što se sve sredstva izdvajaju.

„Ovogodišnji proračun iznosi 440 milijuna kuna, a u njegovo je kreiranje Grad uključio same građane koji su putem različitih kanala dali svoje prijedloge, mišljenja i sugestije koje smo, ovisno o mogućnostima, uvrstili u proračun. Od kapitalnih projekta u ovoj godini očekuje se izgradnja kružnog toka na križanju Voltićeve i Rizzijeve ulice, ulaže se u daljnje proširenje zaobilaznice, a značajna sredstva osigurana su i za sljedeće projekte – 10 milijuna kuna za uređenje Giardina u reprezentativnu pješačku zonu po uzoru na najmodernije europske gradove, 9,5 milijuna kuna za pripremu i uređenje Kandlerove ulice te 800 tisuća kuna za izradu projektne dokumentacije za nastavak širenja zaobilaznice. Uz kapitalne projekte i uređenje komunalne infrastrukture, zadržana je visoka razina  socijalne osjetljivosti i zaštita onih kojima je pomoć najpotrebnija pa je tako čak jedna trećina proračuna namijenjena Upravnom odjelu za društvene djelatnosti“, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Robert  Cvek. Dodao je kako Grad Pula za potrebite i socijalno ugrožene građane izdvaja 11,2 milijuna kuna, za predškolski odgoj izdvaja se 48,1 milijun kuna, a za obrazovanje iznad hrvatskog standarda osigurano je 22 milijuna kuna.

Pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandra Matić naveo je kako su u brošuri istaknute najvažnije smjernice razvoja grada u područjima gospodarstva, školstva, sporta, socijalne skrbi te kulture. „Brošura je tiskana u 24 tisuće primjeraka i u narednim će se danima distribuirati na kućne adrese, a od danas bit će dostupna i u on-line izdanju na službenim web stranicama Grada Pule,“ rekao je pročelnik Matić.

Pročelnica Upravnog odjela za financije Vesna Spajić podsjetila je kako je Pula  danas među vodećim gradovima po pitanju izdvajanja u razvoj poduzetništva te i u 2019. godini nastavlja s poticajnim mjerama za daljnji razvoj.

„Kroz Program razvoja gospodarstva na raspolaganju je 1.860.000,00 kuna i to za subvencioniranje kamata na odobrene kredite, poticanje malog gospodarstva te potpore razvoju gospodarstva od milijun kuna. Grad provodi poticajne mjere te su osigurane olakšice za razvoj gospodarskog i poduzetničkog sektora, poput subvencioniranja kamata za odobrene kredite, a kako bi se poduzetnici brže i lakše razvijali, Grad Pula nudi i potpore za novoosnovane tvrtke. Sufinanciramo i nabavku nove opreme i uvođenje inovacija u proizvodnju, ulaganje u standarde kvalitete, kao i potpore za pripremu kandidiranja EU projekata i nastupa na međunarodnim sajmovima“, naglasila je Sajić.

Ovogodišnja brošura Proračun u malom dostupna je na službenoj web stranici Grada Pule – LINK: http://www.pula.hr/site_media/media/uploads/posts/attachments/Proracun_u_malom_Grad_Pula_2019.pdf

Pin It on Pinterest