NOVI STRATEŠKI PARTNER GRADIT ĆE BRODOVE, OTPAO NEKRETNINSKI BIZNIS: Uz Brodosplit ozbiljnu ponudu uputio jedino Scenic Group

“Ponuda Brodosplita za novog strateškog partnera Uljanika jedina je maksimalno ispunjavala sve kriterije”, potvrdio na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić rekavši da je uz Brodosplit Tomislava Debeljaka ozbiljno razmatrana i ponuda australske Scenic Group. Kako je rekao, samo te dvije ponude bile su prihvatljive i uzete u obzir, no nije želio otkriti tko su bila preostala četiri zainteresirana ponuđača. Bulić je naglasio da je nakon odabira Brodosplita, Scienic Group snažno podržao njihov ulazak u strateško partnerstvo. Kazao je kako su prije ulaska u posao odabira novog strateškog partnera napravili analizu svih relevantnih brodogradilišta u regiji, ali i šire.

– Dobili smo, rekao bih, nekoliko materijala, pristupili smo otvaranju svih dokumenata i utvrdili da imamo   samo dvije relevantne ponude. Tijekom svih pregovora mi smo jasno isticali svoje kriterije. Prioritet je bio da novi strateški partner u najkraćem roku s Uljanikom napravi plan restrukturiranja, da pokaže svoj plan održivosti brodogradnje u Puli i Rijeci, podastre plan o modernizaciji kao i plan o ljudskim resursima, rekao je Bulić.

Nije želio komentirati spekulacije koje su se pojavile u medijima da bi novi strateški partner kroz restrukturiranje trebao “upumpati” 1,4 milijardi eura. Na upit novinara koliko trenutno iznosi dug Uljanika, kazao je da se on se mjeri u milijardama kuna. Naglasio je da će u novom planu restrukturiranja fokus biti isključivo na brodogradnji za razliku od prethodnog koji se velikim dijelom povezivao uz nekretninski biznis, a koji je, kako je rekao, jednim dijelom bio prisutan zbog određenih interesa i pritiska. Čijih konkretno, nije otkrio. No zbog toga je, tvrdi Bulić, izgubljeno godinu dana, a međuvremenu je Uljanik napustilo 1.700 radnika.

Zasad nema informacija kada radnici mogu očekivati zaostale plaće, no Uprava uvjerava da se na tome intenzivno radi. Nije otkriveno koliko će u konačnici koštati novi Plan restrukturiranja ali ni na koje će se način rješavati obaveze prema bivšem strateškom partneru Danku Končaru.

Podsjetimo, Uljanik je 21. prosinca prošle godine raskinuo strateško partnerstvo s Kermas energijom Danka Končara te otvorio novi postupak odabira strateškog partnera, a data room za potencijalne investitore bio je otvoren od 27. prosinca do 18. siječnja. Odluka o izboru Brodosplita donesena je u četvrtak, na zajedničkoj sjednici Nadzornog odbora i Uprave Uljanika d.d. S izabranim strateškim partnerom pristupit će se zaključenju ugovora o uređenju međusobnih prava i obveza s naglaskom na obvezu strateškog partnera da, uz suradnju Uljanika izradi prihvatljiv i provediv Program restrukturiranja Uljanika d.d. i Uljanik Brodogradilišta. 

Izvor: https://www.glasistre.hr

Pin It on Pinterest