Župan Flego u posjetu Šibensko-kninskoj županiji

Istarski župan Valter Flego, u pratnji predsjednika Skupštine Istarske županije i predsjednika Vatrogasne zajednice Istarske županije Valtera Drandića i vatrogasnog zapovjednika Vatrogasne zajednice IŽ Dinom Kozlevcem, danas je, u Šibeniku, boravio u radnom posjetu Šibensko-kninskoj županiji. Tom se prilikom župan Flego susreo sa županom Goranom Paukom s kojim je razgovarao o privlačenju sredstava iz EU fondova, projektu digitalizacije županijske uprave, kao i o primjerima dobre prakse po pitanju civilne zaštite.

Istarskoj i Šibenskoj-kninskoj županiji zajednički su projekti po pitanju obnove kulturne baštine, posebice kaštela. Župan Flego se, stoga, osvrnuo na EU projekt KulTERRA – Revitalizacija istarskih kaštela Morosini-Grimani i Petrapilosa, putem kojeg se obnavljaju spomenuta dva kaštela u Svetvinčentu i Buzetu. Kako je istaknuo istarski župan, u proteklih je pet godina, u obnovu i očuvanje bogate istarske kulturne baštine uloženo više od 50 milijuna kuna, a brojni su projekti realizirani zahvaljujući bespovratnim sredstvima iz EU fondova.

„Želja nam je virtualno se umrežiti kako bi dugoročno nastao tzv. Put kaštela putem kojeg bi zainteresirani obilazili sve istarske kaštele. U tom smislu vidimo i mogućnost kandidiranja EU projekata zajedno sa Šibensko-kninskom županijom kako bi razmjenom iskustava i povezivanjem dodatno valorizirali i promovirali našu kulturnu baštinu“, istaknuo je župan Flego, koji je u Šibeniku obišao i tvrđave Sv. Mihovil i Barone, te tvrđavu Sv. Nikole, koja je 2017. godine uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Tijekom radnog sastanka govora je bilo i o projektu digitalizacije županijske uprave te je župan Flego predstavio napredna rješenja u primjeni u Istarskoj županiji.

„Istarska županija je prva uspješno implementirala sustav eUprava, te smo hrvatska županija koja je otišla najdalje s procesom digitalizacije. Također, provodi se i projekt digitalizacije radiološke opreme u Istarskim domovima zdravlja, ustanovi čiji smo osnivač“, rekao je župan Flego. Šibensko-kninski župan izrazio je želju da sa suradnicima posjeti Istru kako bi se iz prve ruke upoznao s primjerima dobre prakse koje Županija provodi na tome području. Na sastanku je dogovoreno kako će se uputiti zajednička inicijativa prema Hrvatskoj zajednici županija i Ministarstvu Uprave da se u Republici Hrvatskoj omogući primjena odnosno valjanost e-potpisa.

Župani Flego i Pauk osvrnuli su se i na nadolazeću turističku sezonu, odnosno na stanje bookinga, očekivanja od turizma općenito te buduće izazove. Ujedno su, Pauk kao predsjednik Hrvatske zajednice županija, a Flego kao potpredsjednik, dogovorili zajednički nastup prema Hrvatskoj turističkoj zajednici po pitanju promocije na novim tržištima i privlačenju novih turista.

Delegacija Istarske županije obišla je i Županijski  vatrogasni operativni centar u Šibeniku, što je bio povod za razgovor o sustavu civilne zaštite, vatrogastvu, protupožarnoj sezoni i sigurnosti tijekom cijele godine.

„Od preuzimanja vatrogastva u nadležnosti općina, gradova i Županije organiziran je jedinstveni sustav vatrogastva u Istarskoj županiji, koji je danas na samome vrhu u Hrvatskoj“, poručio je župan Flego koji je sa županom Paukom govorio i o nužnim zakonskim izmjenama koje bi omogućile integrirani pristup sustavu vatrogastva u cijeloj Hrvatskoj, po uzoru na Istarsku županiju.

Pin It on Pinterest