Konferencija o javno-civilnom partnerstvu i sudioničkom upravljanju u kulturi

U okviru projekta MI plus, partneri okupljeni u istoimenoj platformi organiziraju konferenciju o javno-civilnom partnerstvu i sudioničkom upravljanju u kulturi: “Izazovi održivosti partnerstava temeljenih na sudioničkom upravljanju” koja će se održati 21. i 22. ožujka 2019. u palači Soardo Bembo u Općini Bale.

Konferencija je namijenjena članovima i zaposlenicima udruga i umjetničkih organizacija, zaposlenicima javnih ustanova u kulturi kojima je osnivač jedinica lokalne ili područne samouprave te zaposlenicima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Svrha konferencije je jačanje kapaciteta sudionika u području sudioničkog upravljanja i maksimalne iskoristivosti potencijala javnih infrastruktura.

Konferencija će se održavati tijekom 2 dana u Balama s gostima iz Hrvatske i međunarodnim predavačima te predstavnicima udruga, umjetničkih organizacija, ustanova u kulturi i JLS-ova.

Kroz program konferencije bit će prezentirani primjeri dobre prakse, studije slučajeva te istraživački radovi koji se bave modelima razvoja civilno-javnog partnerstva i suradničkog modela razvoja kulturnih politika. Putem prezentacija i panel diskusija pokušat će se dati uvid u trenutno stanje razvoja partnerstava između kulturnih ustanova i organizacija civilnog društva u Istarskoj županiji.

Konferencija će sudionicima omogućiti jačanje vlastitih kapaciteta za zagovaranje i uspostavu civilno-javnog partnerstva s lokalnom samoupravom. Putem izlaganja gostiju, formalnog i neformalnog druženja poticat će se prijenos znanja i dobrih praksi među sudionicima što će olakšati razvoj budućih sličnih projekata.

Uspješna implementacija sudioničkog upravljanja u kulturi zahtijeva razumijevanje promjena u društvenom i političkom kontekstu, istraživanje te testiranje novih modela upravljanja i njihovih učinaka te promišljanje uloga svih dionika uključenih u proces donošenja odluka i njihovu reorganizaciju. Sudioničko upravljanje predstavlja dinamični proces koji publici omogućuje ne samo pasivnu konzumaciju kulturnog sadržaja već i aktivno sudjelovanje u stvaranju okvira u kojem sadržaj nastaje.

Uspostavljanje dugoročnog i održivog modela sudioničkog upravljanja u kulturnom sektoru na lokalnoj razini nosi mnoge koristi, ali i izazove. Tema sudioničkog upravljanja je u posljednje vrijeme postala važna s obzirom na postojeće kulturne politike, promjene u socio-ekonomskom okruženju, potrebe korisnika, publike i kulturnih djelatnika. Izazovi s kojima se praktičari u kulturi sve češće suočavaju u praksi moguće je grupirati u više skupina: politički, profesionalni i izazovi u zajednici.

Kako ih predvidjeti, nositi se s njima te ih uspješno savladati, pitanja su na koja ćemo zajedno pokušati dati odgovor na ovoj konferenciji. Na njoj ćemo istražiti kako unatoč spomenutim izazovima suradnja i kokreacija mogu dati novi zamah i preoblikovati kulturni sektor.

Na konferenciju se mogu prijaviti članovi i zaposlenici udruga i umjetničkih organizacija, zaposlenici javnih ustanova u kulturi kojima je osnivač jedinica lokalne ili područne samouprave te zaposlenici jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.Za prijavu je potrebno ispuniti prijavnicu koja se nalazi na službenoj stranici projekta www.miplus.hr, na kojoj se nalazi i potpun program konferencije. Za sva pitanja i dodatne informacije mogu se slati upiti na adresu elektronske pošte: info@miplus.hr

O projektu:

Cilj projekta MI plus je osigurati dugoročni i održivi okvir za suradnju OCD-a i javnog sektora te razvoj suradničkih programa nezavisne kulture i novomedijske umjetnosti i time stvoriti uvjete za osnivanje centra za produkciju i nezavisnu kulturu u Istri po principu civilno-javnog partnerstva. Razdoblje provedbe projekta je od 29. listopada 2018. do 28. listopada 2020.

Partneri MI plus projekta su: Udruga za razvoj audio vizualne umjetnosti Metamedij, Udruga Sonitus, Faro11, Labin art express XXI, Društvo arhitekata Istre DAI-SAI te IKA Istarska kulturna agencija – Agenzia culturale Istriana. 

Za projekt “MI plus” dodijeljeno je sveukupno 797.402,28 kn, od čega 677.791,94 kuna sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Pin It on Pinterest