Održan 6. Regionalni forum obiteljskog smještaja Istarske županije

Više od 150 sudionika sudjelovalo je jučer na 6. Regionalnom forumu obiteljskog smještaja Istarske županije, koji su organizirali HGK – Županijska komora Pula i Općina Medulin.

Program Foruma izrađen je na temelju iskazanog interesa i potreba članova Sekcije Zajednice obiteljskog turizma Županijske komore Pula, a zamjenica predsjednika Sekcije Zajednice Astrid Glavičić istaknula je kako je cilj Foruma educiranje i okupljanje iznajmljivača kako bi mogli razmijeniti iskustva. Jedna od tema rasprave bila je rekategorizacija smještaja za koju Glavičić kaže da je bitna i nužna kako bi se ujednačila i poboljšala turistička ponuda, te postigla konkurentnost na tržištu.

Podsjetimo kako pri Hrvatskoj gospodarskoj komori djeluje Zajednica obiteljskog smještaja koja čini jedinu nacionalnu asocijaciju pružatelja usluga u obiteljskom smještaju, dok na regionalnoj razini pri županijskim komorama djeluju Sekcije Zajednice.

U ime HGK – Županijske komore Pula, predsjednica Jasna Jaklin Majetić istaknula je značaj obiteljskog smještaja okupljenog u Zajednicu pri HGK, čime je prepoznat izuzetno velik potencijal za podizanje kvalitete turističkog proizvoda u tom sektoru dodatnim ulaganjima i rekategorizacijom gdje će moći koristiti povoljne kredite HBOR-a i potpore Ministarstva turizma.

Jaklin Majetić podsjetila je, kako se, među ostalim, putem akcija HGK „Kupujmo hrvatsko“ i „Hrvatski proizvod za hrvatski turizam“, postiglo povećanje udjela hrvatskih proizvoda u turizmu. Pritom je važno da benefite od toga dijele proizvođači kao i sudionici u turizmu koji sve više prepoznaju druge dionike u turizmu kao partnere, a ne kao konkurenciju.

Načelnik Općine Medulin Goran Buić istaknuo je kako obiteljski smještaj u Medulinu čini 33 posto ukupnog broja noćenja, a Forum je organiziran kako bi se pomoglo privatnim iznajmljivačima da budu uspješniji i konkurentniji u svom poslovanju.

Na Forumu je najavljena nova kreditna linija HBOR-a namijenjena privatnim iznajmljivačima, koja će biti namijenjena za rekategorizaciju smještaja, te dodatne sadržaje koji se pružaju. Vrijednost kredita s rokom otplate do 10 godina, kretala bi se u rasponu od 12 tisuća do 375 tisuća kuna.

Pin It on Pinterest