U HGK – ŽK Pula održana radionica o dimnjačarskim koncesijama

U organizaciji HGK, jučer je u HGK – ŽK Pula voditelj Grupacije dimnjačara pri HGK Dejan Lončarić, održao radionicu o dimnjačarskim koncesijama na kojoj su sudjelovali brojni predstavnici jedinica lokalne samouprave te upravitelji višestambenih zgrada.

Okupljene su uvodno pozdravili  Marko Cindrić, poslovni tajnik Udruženja komunalnog gospodarstva HGK i Damir Sirotić, direktor HGK – ŽK Pula. Sirotić je istaknuo kako su propisi koje se tiču sigurnosti, komunalnih djelatnosti te stanovanja sve složeniji, a pritom ih ne prati odgovarajuća infrastruktura i razvoj kadrova.

Obavljanje dimnjačarskih poslova spada u komunalnu djelatnost, a ove poslove mogu obavljati obrti, zadruge kao i trgovačka društva u privatnom vlasništvu ili u vlasništvu jedinica lokalne samouprave.

Iako su jedinice lokalne samouprave dužne donijeti Odluku o obavljanju dimnjačarskih poslova, praksa je pokazala, da te odluke ili nisu donesene ili se tumače na različite načine, istaknuo je Dejan Lončarić. Organiziranost dimnjačarske službe u Hrvatskoj je vrlo slaba, a najveći problemi u djelatnosti jesu nedostatak kadrova jer nedostaje oko 500 dimnjačara te različiti stavovi koje zauzimaju pojedini gradovi i općine  u tumačenju navedene Odluka.

Također, Odluke koje su snazi, operativno su neizvedive sa stajališta struke, a to je naročito vidljivo na primjeru cjenika koje su objavile pojedine jedinice lokalne samouprave a koji su ekonomski neopravdani.

Radionica je organizirana povodom stupanja na snagu Zakona o komunalnom gospodarstvu, pripreme izrade Zakona o dimnjačarstvu te izrade Pravilnika o načinu obavljanja dimnjačarskih poslova.

Pin It on Pinterest