PULSKA LUKA POSTAJE HOME PORT ZA KRUZERE Novi brodski putnički terminal vrijedan 150 milijuna eura FINANCIRAT ĆE NORVEŽANI?

Izgradnjom terminala Pula bi mogla biti baza za kruzere ali i prijevoz teretnih ro-ro brodova. Puli dodatno pogoduje upravo blizina Venecije koja je skoro dosegla svoj maksimalni promet, a ima tendenciju postupno smanjivati promet tako da dio prometa preusmjeri u prijateljske ili parterske luke, kaže ravnatelj Lučke uprave Pula Donald De Gravisi.

Iako je još u povojima, novi brodski putnički terminal koji se planira graditi sjeverno od pulske rive, na području Rta Guc, mogao bi biti interesantan i pojedinim brodarskim norveškim tvrtkama koje bi se, ako sve bude po planu, mogle uključiti u sufinanciranje pulskog mega projekta čija je vrijednost procijenjena na 150 milijuna eura. Štoviše, pokažu li strane brodarske kompanije interes, moguće je da vlastitim sredstvima financiraju gradnju terminala, a ne odbacuje se ni mogućnost da budući terminal ide u koncesiju.

Druga opcija je da se terminal financira putem europskih fondova. U toj varijanti bi se sredstvima iz fondova pokrilo 80 posto troškova, dok bi ostatak financirali privatni investitori. Ranije se spominjalo da je kao strateški potencijali partner zainteresiran i talijanska tvrtka Venezia terminal passegeri.

Iako Pula nema gat za prihvat brodova gaza većeg od šest metara, izgradnjom terminala mogla bi se uvrstiti na kartu snažnih destinacija kruzing turizma i razvijati se u budućnosti kao kao prepoznatljiva home port destinacija.

Ravnatelj Lučke uprave Pula Donald De Gravisi kaže da je o konkretnim rokovima kada bi Pula mogla dobiti terminal i time i postati home port za kruzere još prerano govoriti. Međutim, očekuje da bi gradnja tri terminala, mola i ostalih popratnih objekata za brodove mogla biti realnost kroz pet godina.

– Upravo je objavljen natječaj za geomehanička istraživanja podmorja, kojim će se odabrati izvođač radova koji će na toj lokaciji bušiti osam rupa na dubini od dvadesetak metara da bi se vidjela konzistencija tla. Ovisno o tome, u konačnici će ovisiti i izrada cijelog projekta koji planirano kandidirati na fondove Europske unije. Naime, projekt će se izvoditi kroz nekoliko faza, a u prvoj fazi plan je izgradnja jednog terminala, 400 metara dugačkog mola koji bi bio povezan s kopnom. Gradnja obale iznosila bi između 40 i 70 milijuna eura, ovisno o varijanti gradnje koja će se odabrati nakon što se provedu geomehanička istraživanja morskog dna. Razmišljamo da bi ovaj projekt koji je na listi strateških projekata Republike Hrvatske mogao biti interesantan pojedinim skandinavskim brodarskim tvrtkama, potvrđuje De Gravisi.

Istaknuo je da je prioritet da Pula, zbog geostrateškog položaja i izvrsne prometne povezanosti, postane polazna putnička luka za kruzere. Po njegovim riječima, osim koristi za turizam, ponajviše kroz povećanje konkurentnosti i atraktivnosti destinacije ali i broja gostiju, izgradnja terminala dodatno bi osnažila lokalno gospodarstvo, potaknula zapošljavanje, a koristi od toga ne bi imala samo Pula, već i cijela regija ali i Hrvatska.

Izvor: https://www.glasistre.hr

Pin It on Pinterest