IDS – Zabrana komemoracije na Bleiburgu

Flego: Europa  i Katolička crvka nemaju više nikakvog razumijevanja za HDZ-ov benevolentan pristup prema ustaštvu.

PULA – Potpredsjednik IDS-a Valter Flego i saborski zastupnik Emil Daus na danas održanoj konferenciji za medije u Puli osvrnuli su se na odluku Koruške Katoličke crkve da se zabrani održavanje mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga zbog političke instrumentalizacije, odnosno ustašluka.

Na samom početku, istaknuli su  da ta zabrana nije ni na koji način usmjerena protiv vjere i vjernika. – Upravo suprotno, kazao je Flego dodajući da „Austrijska crkva želi vjernike zaštiti od zloupotrebe kojom se crkvena liturgija koristi za širenje nacionalističkih poruka i promoviranje ustaških simbola.“

– Svi bi trebali biti svjesni da je ovo drugi potez kojim nas naši susjedi Austrijanci pokušavaju zaštiti od nas samih. Prvi put je bilo kad su uveli oštre kazne za veličanje ustaštva, a drugi put sada, kad su zabranili održavanje mise na Bleiburgu znajući da će se taj događaj ponovno zloupotrebljavati za promociju ustaških simbola i poruka, istaknuo je Flego naglasivši kako „umjesto da smo izvukli lekciju, naš državni vrh osuđuje potez Austrije koja je samo učinila ono što smo mi odavno trebali  – zabranila ustaštvo u svojoj zemlji!“

Dodao je da Europa  i sama Katolička crvka nemaju više nikakvog razumijevanja za HDZ-ov benevolentan pristup prema ustaštvu. – Prijatelji iz Austrije, kazao je, jasno su nam poručili da toleriranje ustaštva zemlji koja želi biti europska i demokratska – neće proći! HDZ-ova Vlada je, na žalost, zbog nekoliko glasova krajnje desnice spremna ići kontra povijesti, ljudskosti i zdravog razuma.

Potpredsjednik IDS-a zaključio je da „kontinuirana relativizacija nasilnih režima i općenito ekstremizma dovela je do eskalacije nasilja u Hrvatskoj koje je vidljivo u svakodnevnom životu, kroz eskalaciju netrpeljivosti prema manjinama, nasilja nad sportašima, maltretiranja najranjivijih itd. Sve to dio je istog problema koji se zove – radikalizacija društva kroz normalizaciju mržnje!“

Saborski zastupnik IDS-a Emil Daus kazao je da je zaista deprimirajuće kako su posljednje dvije desne Vlade Hrvatskoj priskrbile etiketu države u kojoj se toleriraju fašizam, mržnja i šovinizam. I to zemlji, u kojoj je, podsjetio je Daus, osnovan prvi službeni otpor fašizmu u svijetu – Labinska republika!

Saborski zastupnik IDS-a upitao je kako je uopće moguće da Sabor i dalje ostaje pokrovitelj ove komemoracije. Istaknuo je da Hrvatska ignorira sva upozorenja koja dobiva od međunarodne zajednice, Katoličke crkve, civilnog društva te da je HDZ-ova vlast izgubila osjećaj za bilo kakvu političku, moralnu i ljudsku odgovornost.

– Jučerašnji nesretni slučaj Ministrice Žalac upravo to potvrđuje, kazao je Daus dodajući kako se „prometna nesreća može dogoditi svakome, u stotinu različitih okolnosti i iznimno mi je žao da se ministrica našla u toj situaciji.“ – Međutim, to što je ministrica sjela za volan, svjesna da ne posjeduje važeću vozačku dozvolu, odnosno svjesna da krši hrvatski zakon, razlog je za trenutnu ostavku! Svaki dan svjedočimo ostavkama koje daju ministri diljem razvijenog svijeta zbog sasvim minornih razloga, ali iz ogromnog osjećaja odgovornosti“ zaključio je Daus.

Pin It on Pinterest