“Nismo dovoljno kapacitirani, a radimo težak i odgovoran posao. ZASLUŽUJEMO VIŠE I BOLJE!”

Zapitajte se i vi zašto uvijek pišete tako loše o centrima, a vrlo često ni ne znate što centri rade, po kojim propisima postupaju i koja je nadležnost centara. Znate, razlozi su malo dublji i kompleksniji, obrušila se ravnateljica pulskog Centra Sandra Ventola na novinare.

Spontanim okupljanjem i mirnim prosvjedom u Ulici Sergijevaca 40-ak djelatnika pulskog Centra za socijalnu skrb izašlo je jučer iz svojih ureda kako bi uputili snažnu podršku zadarskoj ravnateljici Centra za socijalnu skrb Vesni Burčul čiju je smjenu zbog tragičnog događaja na Pagu bez nalaza upravnog nadzora predložila ministrica socijalne politike Nada Murganić.

Prosvjedi socijalnih radnika održani su i u drugim hrvatskim gradovima, a glavni cilj bio je ukazati na kroničan nedostatak ljudi i opreme, ali i upozoriti na to da se, kao i u zadnjem slučaju, monstruznom događaju na Pagu kada je otac s balkona bacio svoje četvero malene djece, socijalne radnike uvijek smatra najodgovornijima.

Dežurni krivci

Ravnateljica pulskog Centra Sandra Ventola rekla je da ovim činom daju podršku zadarskom centru i tamošnjoj ravnateljici. Na upit što konkretno žele poručiti, Ventola je odgovorila: “Tu vam je transparent na kojim sve piše. Zaslužujemo više i bolje”.

– Nismo dovoljno kapacitirani, to je problem svih centara u Hrvatskoj. Teško je, radimo težak i odgovoran posao. U pulskom centru, prema sistematizaciji, trenutno nedostaju četiri socijalna radnika, kratko je rekla Ventola koja nije bila previše raspoložena za izjave.

Na upit kako komentira činjenicu što je javnost uglavnom negativno nastrojena prema centrima za socijalnu skrb koje se nerijetko proziva zbog birokratizacije, ali i nedovoljnog ili nepravovremenog angažmana na terenu, Ventola je rekla da su centri uvijek dežurni krivci te da takvu sliku o socijalnim radnicima stvorili upravo novinari.

– Treba se pitati zašto je tome tako. Zapitajte se i vi zašto uvijek pišete tako loše o centrima, a vrlo često ni ne znate što centri rade, po kojim propisima postupaju i koja je nadležnost centara. Znate, razlozi su malo dublji i kompleksniji, rekla je Ventola. Zamolili smo je da nam izdvoji konkretne primjere o kojima smo to mi pisali, kako ona kaže “loše stvari”, no odgovor nismo dobili. Ventola kaže da novinari tako pišu konstanto, već godinama.

– Najčešće se piše u negativnom kontekstu i nikada se ne uzima u obzir sve ono dobro i pozitivno što centri svakodnevno rade, rekla Ventola. Na konstataciju da je pulski centar zadnjih godina jako zatvoren prema javnosti te da je možda i to razlog zbog čega novinari nemaju pravodobne informacije, ravnateljica je kazala da to nije točno te da te da uvijek odgovaraju na sva pitanja e-mailom ili telefonom.

– Koliko je meni poznato, u Zagrebu se na studiju novinarstva studira i predmet koji se zove etika novinarstva, poručila je ravnateljica. Na konstataciju da, umjesto da govori o problemima koji već godinama muči centre, koristi trenutak da održi lekciju novinarima, Ventola je rekla da to nije točno te da bi voljela da novinari promjene pristup i više se interesiraju za ono što su centri nadležni, a za što nisu. Na kraju se složila da bi suradnja s medijima trebala biti bolja i kvalitetnija.

– No, mi smo toliko zagušeni poslom i zapravo ne stignemo raditi na nekakvoj promociji, iako bi to bilo vrlo poželjno, kazala je ravnateljica pulskog centra. Pitali smo je kako očekuje da će završiti slučaj u zadarskom centru na što je rekla da se nada da ravnateljica neće biti smijenjena i da će nastaviti raditi svoj posao.

Ispod standarda

Zaposlenica Centra za socijalnu skrb, defektologinja Vlatka Jenkač, rekla je da je cilj ovog prosvjeda poslati poruku da struka radi ispod standarda i u otežanim uvjetima.

– Izašli smo ne bi li nam svima bilo bolje, budući da nitko ne vodi računa o ljudima na terenu. Ovdje smo jer smo i mi nedavno doživjeli hajku koja traje još od 2013. godine, kada je tadašnja ministrica Milanka Opačić prvi put oplela po centrima, a tada je na tapeti bio Slavonski brod. Val kritika na centre od tada ne prestaje. Nas se sustavno proziva za sve, a u cijeloj ovoj priči treba naglasiti da niti jedan ministar javno ne proziva svoje zaposlenike, već ih štiti, rekla je Jenkač.

Izvor: https://www.glasistre.hr

Pin It on Pinterest