Čuvena pulska tvrtka Urbis 72 propada i rasprodaje imovinu. ZA VELIKU ZGRADU NA RIVI TRAŽE 3 MILIJUNA EURA

Tvrtka koja je u zlatno doba zapošljavala i do 200 radnika, imala podružnice diljem Istre i u Zagrebu, u bivšoj državi spadala među top pet projektantskih firmi, i u kojoj su radili najbolji stručnjaci i kadrovi, danas se svela na svega troje zaposlenih.

Nekad najuspješnija i najmoćnija istarska projektantska tvrtka Urbis 72, za koju malo tko nije čuo, proživljava svoje najteže dane, a prema svemu sudeći sve ide k tome da zauvijek stave ključ u bravu. Tvrtka koja je u zlatno doba zapošljavala i do 200 radnika i imala podružnice diljem Istre i u Zagrebu, u bivšoj državi spadala među top pet projektantskih firmi, i u kojoj su radili najbolji stručnjaci i kadrovi, danas se svela na svega troje zaposlenih.

Više se ne bave projektiranjem, ne javljaju se na javne natječaje i fokusirani su isključivo na segment urbanističkog planiranja za svoje stare klijente. Istovremeno tvrtka prodaje svoju kompletnu imovinu, koje nema malo.

Potvrđuju nam to osnivači i suvlasnici Urbisa 72 Giankarlo Župić, Marko Martinčić i Edi Bassanese, koji sa žaljenjem svjedoče propasti tvrtke koju su svojevremeno stvarali i digli u visine. Iako je još nigdje nisu službeno oglasili, u prodaju ide centralna zgrada tvrtke na atraktivnoj lokaciji na pulskoj Rivi, u Ulici Svetog Teodora. Cijenu će u konačnici odrediti tržište, no kako doznajemo, Urbis 72 zgradu površine 4 tisuće kvadrata prodaje po cijeni od 3 milijuna eura.

U prodaji je već duže vrijeme i atraktivno zemljište na pulskoj zaobilaznici između četvrti Busoler i Agrokoke, a Urbis 72 planira prodati i svoju zgradu u Poreču površine oko 3 tisuće kvadrata, poslovni prostor u Rovinju i zemljište u Barbarigi. Nedavno su prodali zgradu u Labinu, no to je tek segment njihove ukupne imovine. Naši sugovornici svjesni su da neće preko noći naći kupce, a neki nam kažu da oni koji se raspituju “nemaju ni za kavu”. No rasprodaja je krajnji cilj jer povratka za Urbis 72 više nema.

Mnogi bi da to bude što prije, nakon čega bi se novac podijelio među 72 dioničara. Velik broj dioničara već je u poznijim godinama, a nakon što se 2013. godine iz Urbisa 72 izdvojila tvrtka Urbis d.o.o, koja i dalje uspješno radi i gdje je prešla mahom mlađa ekipa, stara Urbisova garda odlučila je zatvoriti poglavlje i tako zauvijek sići s trona projektantskog biznisa u Istri.

Izvor: https://www.glasistre.hr

Pin It on Pinterest