Flego u Splitu: Hrvatska može prodisati

SPLIT – Nositelj liste Amsterdamske koalicije za Europske izbore Valter Flego danas je posjetio Split gdje se susreo s kandidatkinjom Laburista na listi Amsterdamske koalicije Mirom Morović.

Na samome je početku susreta, Flego kazao kako Istra i Dalmacija imaju mnogo sličnosti, od kulturnog i povijesnog nasljeđa do baštine. Naše dvije regije, međutim, dijele i slične probleme i potrebe, kazao je Flego ustvrdivši da „Hrvatska može biti razvijena zemlja zadovoljnih građana, ali ona to danas nije.“

– Hrvatska može prodisati. Naša zemlja se mora odmaknuti od promašenih politika i zaostalog načina razmišljanja koje nas stalno drži na samom dnu svih ekonomskih ljestvica, poručio je nositelj liste Amsterdamske koalicije zaključivši kako bi jedan od imperativa vlasti trebao biti daleko bolje korištenje EU fondova i programa, jer oni značajno mogu poboljšati svakodnevni život naših sugrađana.

Govoreći o prednostima koje članstvo u Europskoj uniji pruža, Morović je kazala da „nas je  Europska Unija primila u svoje krilo ali izgleda da mi još nismo u Hrvatsku primili Europsku Uniju.“

– Hrvatska bi bila mnogo bolje mjesto za život kada bi Vlada uistinu prihvaćala europsku civilizacijsku stečevinu, naglasila je Morović dodajući:

– Uzmimo za primjer područje radnog prava kad govorimo o prekovremenom radu, radu nedjeljom i blagdanima. Sve to može postojati ali treba biti itekako dobro plaćeno. Općenito ne smije se dozvoliti rad bez plaće, što se nažalost još uvijek događa kod nas a takve prakse nema u EU.

Naposljetku, osvrnuvši se na problematiku u Gradu Splitu, Morović je napomenula da Split treba riješiti pitanje reciklaže i budućeg odlagališta otpada. – Otpad se smatra sirovinom u mnogo bogatijim zemljama od naše. Zašto se kod nas otpad tretira kao smeće? Zašto kod nas ima tako malo primjera kružne ekonomije, pitanje je to kako za vlast tako i za nas građane, kazala je kandidatkinja na listi Amsterdamske koalicije.

Zaključila je da „Split mora sačuvati Marjan, jer to su pluća i duša našega grada. Treba saditi, koliko i sjeći. Ne bude li se to radilo Marjan će se “grickati” sa svih strana kao do sada. Građani moraju biti svjesni, ako se dopusti sjeća bez pošumljavanja, tada će Marjan prije ili kasnije postati građevinska zona.“

Pin It on Pinterest