Daus: „Istarski“ mora ostati u svom prostoru

ZAGREB – Zastupnik IDS-a, Emil Daus danas je u Saboru progovorio o nevjerojatnoj situaciji s kojom su suočeni istarski studenti u Zagrebu, a to je da ih se nakon više od 50 godina želi istjerati iz prostora u Ilici 13.

– U tih dugih 50 godina postojanja Kluba istarskih studenata „Mate Balota“, nema studenta iz Istre, ali ni iz ostatka Hrvatske koji ne zna za istarski Klub jer se radi o kultnom mjestu, a u prilog tome govori činjenica da već sama riječ „istarski“ asocira na Klub studenata iz Istre.

Nadalje, naglasio je kako je Klub studenata Ugovor s Gradom Zagrebom posljednji put sklopio u travnju 2017. godine, na rok od 5 godina, odnosno do 2022. godine, ali je u siječnju ove godine obaviješten od strane Grada da je Ugovor raskinut po sili zakona, budući da se država upisala kao vlasnik predmetnog poslovnog prostora. Potom, studentima su predstavnici Ministarstva državne imovine obznanili da se moraju iseliti iz prostora.

– Podsjećam da Klub studenata Istre „Mate Balota“ od 1966. godine, nesmetano koristi prostor u Zagrebu, na adresi Ilica 13 te ovo sjedište predstavlja dugogodišnju tradiciju u radu Kluba, tj. svojevrsno kultno mjesto koje i danas povezuje svoje sadašnje i bivše članove, da Klub uredno izvršava sve svoje obveze te da se iseljenjem Kluba iz ovih prostora dovodi u pitanje daljnje funkcioniranje Kluba, kao i pitanje djelovanja 224 člana Kluba.

Napomenuo je kako ne postoje nikakve formalne zapreke, a sukladno Zakonu o upravljanju državnom imovinom ni zakonske zapreke da Klub i dalje zadrži prostor pod jednakim uvjetima.

– Vladajući su do sada napravili previše pogrešaka zbog kojih su mladi izgubili povjerenje u institucije, zato, nemojte opet mladima slati krive poruke, već ih podržite u njihovom radu, zaključio je Daus.

Pin It on Pinterest