Novim prometnim rješenjima do kvalitetnijeg prometovanja, parkiranja i kretanja pješaka

Javne tribine po gradskim mjesnim odborima, na kojima građani imaju priliku predlagati inicijative i rješenja za uvrštenje u proračun Grada Pule za 2019. godinu te u direktnom dijalogu s predstavnicima Grada i gradskih trgovačkih društava dobiti informacije o stanju pojedinih projekata, jučer su nastavljene za mjesne odbore Veruda, Nova Veruda, Vidikovac te Stoja, Sv. Polikarp-Sisplac. Okupljene je uvodno pozdravio zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek pojasnivši značaj ovakvog modela komunikacije prilikom čega se mogu detektirati pojedina pitanja i prikupiti kvalitetnih prijedlozi za uvrštenje u gradski proračun za sljedeću godinu. Na samom početku tribina Cvek je iznio sažetak aktivnosti koje su se po pojedinom mjesnom odboru provele u tekućoj godini, odnosno u tijeku su, dok je pročelnica za financije Grada Pule Vesna Sajić naglasila kako, osim putem javnih tribina, svi zainteresirani građani svoje prijedloge do 2. listopada mogu poslati i elektroničkim putem i putem e-Konzultacija. Proračun za 2019. godinu planiran je na razini ovogodišnjeg, kazala je pročelnica Sajić.

U mjesnom odboru Veruda mještane je zanimalo gdje će se premjestiti dječje igralište u Banovčevoj ulici, koje se nalazi u okućnici zgrade. Zamjenik gradonačelnika pojasnio je kako će se dječje igralište, na zahtjev suvlasnika zgrade, premjestiti u krug dječjeg vrtića na Verudi. Osim predmetnog, novo dječje igralište mališanima je dostupno na Trgu kralja Tomislava te u Viškoj ulici. Što se tiče računa za odvoz otpada, kao pitanja mještana, direktor Herculenee Igor Stari je pozvao građane koji dosad nisu ispunili i poslali Izjavu o načinu korištenja javne usluge odvoza otpada da to učine,  upišu ispravne podatke o broju članova kućanstva ili veličini zadužene posude, što čini temelj za obračun usluge odvoza otpada.

Nastavno na traženje mještana za iznalaženje prometnih rješenja s ciljem poboljšanja uvjeta prometovanja, parkiranja i kretanja pješaka, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić pojasnio je kako Grad o tome vodi računa te su pojedina prometna pitanja već u postupku rješavanja, kao primjerice izvođenje  proboja Krležine ulice na Ulicu Veruda i uređenje parkirališnih mjesta s javnom rasvjetom i oborinskom odvodnjom. Na taj će se način, između ostalog, izbjeći otežano okretanje vozila na kraju slijepe Krležine ulice za povratak na glavnu cestu.

Na tribini Mjesnog odbora Nova Veruda i Vidikovac mještane je zanimala mogućnost izgradnje parkirališta kod Mardeganijeve i Gervaisove ulice. „U tijeku je izrada projektne dokumentacije za izgradnju parkirališta, nakon čega slijedi ishodovanje građevinske dozvole i izgradnja“ kazao je Škuflić. Zatražili su mještani i pojačano redovno održavanje na području Mjesnog odbora Nova Veruda, što će se, sukladno tehničkim mogućnostima, brojčanom stanju samih zaposlenih u toj djelatnosti te financijskim mogućnostima, pokušati podići na viši nivo, naveli su predstavnici Grada i trgovačkog društva Herculanea. U ime inicijative građana Mjesnog odbora Vidikovac postavljeno je pitanje o mogućnosti uvođenja nove autobusne linije kojom bi se povezala lokacija Vidikovac i Nova Veruda sa Sisplacom, Valkanama i Stojom. Predstavnik Pulaprometa istaknuo je kako je trgovačko društvo  u postupku javne nabave novih 12 autobusa koji bi trebali stići u lipnju sljedeće godine a koji će zamijeniti postojeći vozni park. Drugim kontingentom autobusa, njih 20 na stlačeni prirodni plin (putem ITU mehanizma) planira se nadograditi vozni park krajem 2019. godine, odnosno početkom 2020. godine čime će se značajno povećati kvaliteta usluge te će se moći razmatrati i uvođenje novih linija, rečeno je.

Uređenje prometnica, parkirališnih mjesta, te pojedinačni slučajevi rješavanja komunalne infrastrukture, bila su pretežita pitanja na posljednjim jučerašnjim tribinama mjesnih odbora Stoja, Sv. Polikarp-Sisplac. Svaki slučaj će se pojedinačno razmatrati, dok će se izgradnje nove sanitarne odvodnje na lokacijama na kojima nedostaje izvršiti u sklopu EU projekt Pula centar, napomenuo je  Robi Fuart, rukovoditelj djelatnosti javne odvodnje  Pragrande d.o.o.. „ EU projektom Pula centar rekonstruiramo i gradimo mrežu, gradimo uređaj i povećavamo priključenost prigradskih naselja koji nemaju kanalizaciju“ zaključio je Fuart.

Javne tribine s građanima završavaju danas. U 16,30 na rasporedu je javna tribina za mještane mjesnog odbora Štinjan, a potom u 18,00 sati za mještane mjesnog odbora Veli Vrh. U 19,30 tribina će se održati za mjesne odbore Kaštanjer, Gregovica i Monvidal.

Pin It on Pinterest