U HGK – Županijskoj komori Pula predstavljen kreditni program HBOR-a namijenjen privatnim iznajmljivačima

Na incijativu Sekcije Zajednice obiteljskog turizma koja djeluje u HGK – Županijskoj komori Pula, jučer je u Komori održana edukacija za pružatelje usluga smještaja u domaćinstvu.

Predstavljen je zajednički program kreditiranja Ministarstva turizma i HBOR-a koji je namijenjen fizičkim osobama – iznajmljivačima koji u trenutku odobrenja kredita imaju rješenje nadležnog ureda za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu. Predsjednica HGK – Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić istaknula je kako je ova kreditna linija kreirana upravo za pružatelje usluga smještaja koji su time prepoznati kao mali poduzetnici, te da bi kreditiranje trebalo doprinijeti bržem procesu rekategorizacije i podizanju kvalitete turističke usluge.

Kreditna sredstva namijenjena su za ujednačavanje standarda smještajnih objekata kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu te podizanje ukupne razine kvalitete i dodatne ponude privatnog smještaja. Vrijednost kredita kreće se od 20 tisuća do 275 tisuća kuna s rokom otplate od 13 mjeseci do 10 godina, a Ministarstvo turizma subvencionira kamatnu stopu u visini od 1 posto godišnje, te u konačnici kamata iznosi 2 posto ili 2,7 posto, istaknula je Cinzia Zubin, voditeljica područnog ureda HBORA za Istru. Krediti se provode putem Podravske banke te putem Hrvatske poštanske banke, čija je direktorica poslovnice Pula Aleksandra Pliško pojasnila specifičnosti kredita. Kreditna sredstva mogu se koristiti za: uređenje, adaptaciju, rekonstrukciju i/ili opremanje objekata, izgradnju i opremanje potrebne infrastrukture za cikloturizam, sport i rekreaciju.

Kako su kreditna sredstva namijenjena i za izgradnju i opremanje novih unutarnjih i vanjskih bazena, Marko Šetić iz pulske tvrtke Plan Adria d.o.o. govorio je o važnosti ulaganja u bazene i druge dodatne sadržaje u turizmu. Stefano Ladavac iz tvrtke Infinity Luxury d.o.o. predstavio je mogućnost uštede energije korištenjem vanjskog tuša izrađenog od istarskog kamena kao primjer korištenja dodatnih sadržaja u ponudi.

Okupljeni predstavnici obiteljskog turizma ocijenili su vrlo pozitivnim ovakav vid edukcije, a Astrid Glavičić zamjenica predsjednika Sekcije Zajednice obiteljskog turizma naglasila je kako je bitno ujednačiti kvalitetu obiteljskog smještaja  i time povećati konkurentnost na turističkom tržištu.

Pin It on Pinterest