Daus o novim zakonima o vodnom gospodarstvu: Nažalost, nije se dovoljno slušalo struku

ZAGREB – Saborski zastupnik IDS-a, Emil Daus, u Saboru je sudjelovao u raspravi o paketu zakona iz područja vodnog gospodarstva, a posebno se osvrnuo na Prijedlog zakona o vodnim uslugama.

Naveo je kako je tijekom e-savjetovanja iz Istre s terena, od same struke, stiglo mnogo dobronamjernih sugestija, prijedloga i savjeta kako ovaj zakon učiniti boljim, praktičnijim i efikasnijim, no kako nažalost dobar dio kvalitetnih prijedloga nije usvojen.

Ovako će se u praksi pokazati mogući kaos u procesima koji će uslijediti, kako u samim operativnim postupcima pripojenja, tako i u kratkim zadanim rokovima i to posebno u većim i složenijim sustavima.

Smatra kako se opet važnim temama ne pristupa sustavno, daju se kratki rokovi implementacije, Zakon se miješa u unutarnje ustrojstvo poduzeća, a gledano iz tehničkih razloga nisu svi krajevi u Hrvatskoj isti da bi isto pravilo vrijedilo jednako za sve.

– Dolazim s područja gdje je sustav uređen, gdje je najveći postotak pokrivenosti vodoopskrbom s kontrolom kvalitete isporučene vode, a najmanji gubici. S druge strane, da nije bilo istarske solidarnosti bogatijih gradova i općina uz more ruralni dio Istre nikada ne bi imao tako visoku pokrivenost vodoopskrbom, ističe Daus i dodaje kako očigledno nisu svi bili odgovorni i solidarni u cijeloj Hrvatskoj.   

Ukazao je i na to da se najprije vodne usluge maknulo iz komunalnih djelatnosti, zatim se sada u kratkom roku želi poduzeća vodoopskrbe i odvodnje objediniti na širem području nego je to bio slučaj do sada pa će zbog tako kratkog roka nastati cijeli kaos na terenu, što će potencirati prekršaje i zbunjenost. Prijedlogom zakona se određuje da će se neke važne stvari definirati podzakonskim aktima, a zakonom se propisuju neke stvari koje bi trebale biti tema skupština društava.

– Udaljavanje važnih odlučivanja s lokalne na državnu razinu i centralizacija sustava kako bi se njime lakše upravljalo s jedne točke, još više pobuđuje sumnju da bi ovo mogao biti prvi korak prema privatizaciji vodnih usluga bez obzira što se ističe da se radi o antiprivatizacijskom zakonu.- U ovih nešto manje od 30 godina u ovoj je zemlji prodano gotovo sve, od toga  dobar dio u bescjenje, pa postavljam pitanje da li Vlada polako planira prodati još jednu od rijetkih stvari koja nam je ostala poput prirodnih vodnih resursa, zaključio je Daus.           

Pin It on Pinterest