Promicanje zdravlja na radnom mjestu dio je društveno odgovornog poslovanja

Predavanjem Zdravim načinom života i prevencijom do unaprjeđenja zdravlja, koje je održano jučer u HGK – ŽK Pula, započeo je ciklus predavanja o zdravlju za gospodarstvenike koji su pokrenuli HGK – Županijska komora Pula i Hrvatska udruga poslovnih žena Krug Ogranak Istra.

O rizičnim faktorima za nastanak kroničnih nezaraznih bolesti i kako ih izbjeći govorila je voditeljica Odjela za promociju zdravlja i rano otkrivanje bolesti Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Olga Dabović Rac.

Dabović Rac istaknula je da su ove bolesti izrazito preventabilne kroz provođenje učinkovite prevencije, odnosno intervencije prema zajedničkim rizičnim čimbenicima. Preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje svakog pojedinca ključno je u unaprjeđenju zdravlja. Pritom je vrlo bitna pravilna prehrana, pa je potrebno povećati i svjesnost o važnosti konzumacije lokalnih proizvoda, ne samo zbog nutritivnih vrijednosti već i zbog očuvanja tradicije.

Predsjednica HGK – Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić ističe kako je u poslovnim sustavima bitno upravljanje preventivnim aktivnostima u pogledu očuvanja zdravlja zaposlenika jer se na taj način utječe na produljenje pune radne sposobnosti. Promicanje zdravlja na radnom mjestu nosi sa sobom određene izazove i obaveze u pogledu analize zdravlja i sigurnosti, prevencije ozljeda na radu, osiguranja ergonomskih uvjeta na radnom mjestu i dr. a trebalo bi biti sastavni dio društveno odgovornog poslovanja.

Promocija zdravlja, prevencija i rano otkrivanje kroničnih nezaraznih bolesti novi je županijski javnozdravstveni prioritet u sklopu kojeg Zavod provodi brojne aktivnosti vezane za promicanje zdravlja i prevenciju.

Pin It on Pinterest