Flego: Naši građani moraju imati ravnopravan položaj sa svim ostalim građanima koji žive u EU

BRUXELLES – Nositelj liste Amsterdamske koalicije Valter Flego danas je u Bruxellesu, nakon što je sudjelovao na zasjedanju Odbora regija Europske unije, istaknuo da će se, kao zastupnik u Europskom parlamentu zalagati za ravnopravni položaj Republike Hrvatske sa svim ostalim zemljama članicama EU.

Flego smatra kako naši građani moraju imati ravnopravan položaj sa svim ostalim građanima koji žive u EU. Osim toga, snažno će se zalagati za alokaciju odnosno realokaciju europskih fondova kako bi oni bili uspješniji i bolje iskorišteni.

– Naime, znamo da je Hrvatska s ukupno 17% iskorištenosti EU fondova na samome dnu europskih zemalja i jasno je da Hrvatska drukčiji pristup EU fondovima u razdoblju od 2021.-2027. kako bi od njih imali koristi i naše gospodarstvo, ali i građani, rekao je Flego.

Nositelj liste Amsterdamske koalicije naglasio je da je čak jedna trećina proračuna EU-a namijenjena socijalnom i ekonomskom jačanju slabije razvijenih regija, a 41 % namijenjeno je razvoju ruralnih krajeva i unaprjeđenju korištenja prirodnih resursa.  Dakle, kazao je da s jedne strane imamo ogromna, gotovo nezamisliva sredstva na raspolaganju, a s druge strane imamo krajnje loš postavljen sustav u kojem država ima prvu i zadnju riječ.

Flego je poručio da se postojeće stanje može promijeniti na bolje uvođenjem decentraliziranog modela implementacije EU fondova koji je neusporedivo učinkovitiji i pravedniji od centraliziranog modela kojeg Hrvatska trenutno ima.

Na novinarsko pitanje zašto je bolje utjecati na promjene iz Bruxellesa, a ne iz Hrvatske, Flego je istaknuo kako preko 60 % svih zakona koji se tiču života i rada naših građana i gospodarstva se donose u Bruxellesu.

– Iz tog razloga na zakone, direktive, na sve ostale stvari koje Europski parlament donosi i koje imaju refleksiju na život u Hrvatskoj treba utjecati upravo ovdje u Bruxellesu. Mi želimo imati direktnog sugovornika u Europskoj komisiji, zaključio je Flego dodajući kako se upravo iz tog razloga odlučio  kandidirati na izborima za Europski parlament.

Pin It on Pinterest