Policijska službenica najbolja hrvatska trail trkačica na 100 milja Istre

Ovog vikenda u Istri se održavalo sedmo izdanje međunarodne trail utrke 100 milja Istre. Utrka je okupila 1.800 natjecatelja iz 51 države, koji su imali prilike odmjeriti svoje snage u četiri discipline: RED staza od 168 km, BLUE od 110 km, GREEN od 67 km i YELLOW staza od 41 km.

Na najtežoj dionici ove svjetski poznate utrke, po treći put, u ciljnu ravninu je ušla policijska službenica za odnose s javnošću PU istarske Nataša Rogić Jukopila, koja je stazu od 168 km završila za 34 sata, 11 minuta i 41 sekundu. Ovim vremenom zauzela je 18. mjesto u ženskoj konkurenciji te je prva Hrvatica u ukupnom poretku.

Start ove iznimno teške utrke bio je u petak u 16 sati u Labinu, a natjecatelje je dočekala kiša koja je na obroncima Učke prešla u gusti snijeg. Kako kaže Nataša, snijeg i niske temperature otežali su trkačima kretanje noću, no nisu ih uspjeli zaustaviti. U jutarnjim satima pristigla je u Buzet, a dan i porast temperatura olakšali su joj nastavak utrke te je tijekom dana prošla Hum, Butonigu i Motovun. Druga noć uhvatila ju je kod Oprtlja, no hrabro je nastavila dalje u pratnji kolege Bernarda Perkovića, s kojim je mjesecima trenirala i s kojim je dva sata nakon ponoći utrčala u cilj u Umagu. Umorna i iscrpljena s ponosom je oko vrata nosila medalju, zbog koje je preko 34 sata trčala i hodala preko najljepših dijelova Istre.

Nataša se od 2014. godine bavi trekingom i trail trčanjem te je do sada sudjelovala na više nacionalnih i međunarodnih utrka, a ovo su samo neki od njenih rezultata: 2. mjesto u ukupnom poretku Hrvatske treking lige 2015. godine, 3. mjesto na utrci 110 km Dalmacija ultra trail 2016. godine, 3. mjesto na  utrci 108 km Pušeljc ultra trail (Slovenija) 2017. godine, 2. mjesto na utrci 72 km Valamar ultra trail 2017. godine.

Zbog svojih rezultata, Nataša Rogić Jukopila jedna je od istaknutih sportaša Ministarstva unutarnjih poslova, a njen slijedeći pothvat bit će osvajanje Mont Blanca. Naime, u razdoblju od 26. kolovoza do 1. rujna, na području Švicarske, Italije i Francuske održat će se jedna od najpoznatijih i najprestižnijih utrka UTMB (Ultra trail du Mont Blanc). Utrka započinje u francuskom mjestu Chamonix, a trči se oko vrha Mont Blanca u dužini od 171 km s 10.300 metara visinske razlike. Riječ je o jednoj od najtežih trail utrka, koja se trči po surovom terenu te je simbol ljudske izdržljivosti. S obzirom na popularnost i veličinu utrke, broj mjesta je ograničen te trkači koji žele nastupiti na navedenoj utrci moraju prikupiti dovoljan broj kvalifikacijskih bodova i biti izvučeni na tzv. lutriji. Sudjelovanjem na utrkama u prošloj godini Nataša je prikupila dovoljan broj bodova te je u siječnju ove godine izvučena za sudjelovanje na utrci. Od ukupno 2.300 trkača koji će sudjelovati na utrci od 171 km, priliku za sudjelovanje dobilo je samo sedam trkača iz Hrvatske, a među njima je i policijska službenica Nataša Rogić Jukopila.

Osim Nataše Rogić Jukopila, na utrci 100 milja Istre sudjelovalo je još troje djelatnika PU istarske i članova trkačke sekcije IPA Istra. Na RED stazi od 168 km nastupio je policijski službenik Sektora kriminalističke policije Bernard Perković, koji je utrku završio za 34 sata, 11 minuta i 51 sekundu. Na GREEN stazi od 67 km sudjelovala je policijska službenica za odnose s javnošću Suzana Sokač, koja je u cilj ušla za 12 sati, 53 minute i 26 sekundi, dok je na YELLOW stazi od 41 km odlično vrijeme od 4 sata, 38 minuta i 20 sekundi ostvario policijski službenik Sektora kriminalističke policije Emir Jakupović.

Foto: privati albumi, Grad Umag, 100milja Istre

Pin It on Pinterest