U petak svečano otvorenje Kluba-knjižare Giardini 2

U petak, 26. travnja u prostoru Udruge Sa(n)jam knjige u Istri (Giardini 2, prvi kat) u 12 sati novoosnovani Klub-knjižara Giardini 2 svečano otvara svoja vrata. Program otvaranja zamišljen je kao popodnevno druženje uz niz zdravica sa uzvanicima i posjetiteljima te glazbenu pratnju, klupskih klavirista Anice Franjul i Carlosa Fagina, ali i prvu večernju promociju knjige.  

U 12 sati prve zdravice održat će povjesničarka i teoretičarka umjetnosti Leonida Kovač uz dizajnera i umjetnika Željka Serdarevića te Mihaela Majcen Marinić, voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo Ministarstva kulture Republike Hrvatske.  

Uz mnogobrojne uzvanike zdravice će se nizati sve do 19 sati kada će se održati i prvi program Kluba-knjižare: predstavljanje grafičke novele Nasta Rojc: Ja borac Leonide Kovač i Ane Mušćet.

Grafički  roman Nasta Rojc: Ja borac zasniva se na autobiografskim zapisima i pismima slikarice Naste Rojc, čiji su opus, ali i životni put istupali izvan kanona umjetnosti dvadesetog stoljeća u Hrvatskoj. Scenarij je sastavila dr. sc. Leonida Kovač, autorica  ključnih studija o Nasti Rojc. Njezino je dugogodišnje istraživanje djela i života omogućilo da se umjetnički doprinos Naste Rojc sagleda u sasvim drugom svjetlu. Autorica kolaža je vizualna umjetnica Ana Mušćet, koja je uvid u arhivsku građu  proširila istraživanjem digitaliziranih materijala – iz formalnih i neformalnih i privremenih arhiva – o suvremenim događajima na koje se pojedine kompozicije odnose. Grafičko oblikovanje potpisuje Željko Serdarević. Izniman život i djelo Naste Rojc, prenesen u medij stripa ili grafičkog romana, može, u vremenu kada se društveni angažman u umjetnosti gotovo podrazumijeva, predstavljati poziv i poticaj i za neku novu publiku, ali i za nadolazeće umjetnice i umjetnike.

Uz autorice na promociji će sudjelovati oblikovatelj knjige Željko Serdarević i urednica Jasna Jakšić.

Pin It on Pinterest