Miletić i Flego: Plenković okreće glavu od Uljanikovaca

PULA – „Odnos svih HDZ-ovih vlada prema Istri bio je diskriminirajući, ali niti jedna Vlada nije pokazala takvu aroganciju prema Istri kao ova Vlada. Predsjednik Vlade RH u velikom stilu dolazi s ministrom gledati radove na Y, otvara danas super luksuznu ACI marinu, dok svega 30 kilometara dalje u sablasno praznom brodogradilištu, radnici Uljanika čekaju da im netko kaže što će biti s njima“, naglasio je istarski župan Valter Flego na današnjoj konferenciji za medije u Puli.

Naime, povodom otvaranja novoizgrađene ACI marine u Rovinju, premijer Vlade RH Andrej Plenković i ministri danas će posjetiti Rovinj, a kako je sam župan istaknuo, ovo je prvi put da Vlada dolazi u Istru na neki protokolarni događaj, a da nisu pozvani predstavnici Istre.

– Možemo ovdje govoriti o bontonu, o protokolarnoj praksi, o tome kako se jedan državnik treba ponašati, ali nažalost, ovdje se prije svega radi o odnosu HDZ-ove vlade prema Istri. Ovo je očigledno još jedan u nizu poteza kojim se Istru nastoji poniziti, pa čak i kazniti, kazao je Flego dodavši da je „jednostavno nevjerojatno doći u otmjenu ACI marinu u Rovinju, a kompletno izignorirati radnike Uljanika“.

Istarski župan smatra da Vlada namjerno odgađa donošenje odluke o sudbini Uljanika dok europski izbori ne prođu, što je „prije svega neljudski, a onda neodgovorno i štetno“.

– Vlada je bezbroj puta pokazala da su joj strateški istarski projekti manje važni i, žalosno, ali istinito, naši su ljudi na to već navikli. A imamo toliko otvorenih tema i projekata o kojima s ministrima i premijerom u ovoj supercentraliziranoj državi trebamo pričati. Ali, da premijer dođe u Istru i ne pozove župana ni gradonačelnika, to je presedan kojim se Istru degradira i šalje jasna poruka da za našu županiju vrijede druga pravila, kao da nismo dio iste države, oštro je zaključio Flego poželjevši premijeru i ministrima lijepo vrijeme i ugodan boravak u Istri.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić naglasio je da je „u posljednjih 18 mjeseci jedina konstanta po pitanju hrvatske brodogradnje neodlučivanje, nedonošenje odluka i odgađanje od strane HDZ-ove Vlade“.

– Svejedno, premijer Plenković danas šeta luksuznom rovinjskom marinom te nastavlja hladnokrvno okretati glavu od Uljanikovaca i njihove muke, a država i dalje, kao najveći pojedinačni vlasnik Uljanika, ignorira sve apele iz Uljanika i ne želi donijeti nikakvu odluku koja bi okončala agoniju radnika“, istaknuo je Miletić dodavši:

– Međutim, brojevi su danas vrlo jasni, a oni kažu da je proces dovršetka izgradnje brodova uz pomoć međufinanciranja te isplate plaća radnicima financijski kudikamo isplativiji nego isplata protestiranih jamstava. Ono što danas svjedočimo kad govorimo o naplati protestiranih jamstava posljedica je neodlučivanja Vlade.

– Vlada HDZ-a koristi temu Uljanika kao krivca za sve loše u Hrvatskoj, bila to mjerenja ekonomske razvijenosti, povlačenje sredstava iz EU fondova, raseljavanje Slavonije i tako dalje. Da nije Uljanika, Hrvatska bi bila razvijenija od Švicarske. Znamo da nije tako, ali nekome u Vladi očito je stalo da Uljanik ne opstane, jer teško je na bilo koji drugi smislen način opravdati protok vremena od godine i pol dana, koliko ova agonija traje.

Na kraju, Miletić je zaključio da je „situaciju s Uljanikom Vlada pretvorila u politički rat s Istrom, najrazvijenijom hrvatskom regijom u kojoj HDZ nema nikakav politički utjecaj i koju se na svaki način pokušava poniziti“.

Pin It on Pinterest