Promocija knjige Marilene Dužman „Gdje mi je psihijatrica?“

U petak, 25. travnja 2019. godine s početkom u 19 sati, u ugodnom ambijentu Kuće istarskog maslinovog ulja, predstavljen je prvijenac autorice Marilene Dužman naziva „Gdje mi je psihijatrica?“.

„Gdje mi je psihijatrica?“ jedan je od Marileninih brojnih rukopisa koje je napisala i skrivala u ladici, a među redovima pronalaze se lokalnih mjesta poput Pule, Ližnjana, Škatara …

Autorica je otkrila kako je sama obožavateljica ljubavnih romana koje guta u dahu, a pisati je počela tek prije nekoliko godina, potaknuta riječima prijateljice, i od tada nije stala. Pisanje je ukomponirala u svoj život, posao i obitelj. To je nešto što je opušta i zabavlja, a inspiraciju pronalazi u neobičnim, ali i svakodnevnim životnim situacijama. U romanu pratimo tri glavna lika, od kojih pažnju otima Marijana, nedavno rastavljena žena koja nakon razvoda živi na donjem katu kuće sa svoje dvoje djece. Bivši suprug preseli se na kat, a uskoro mu se pridružuje i četrnaest godina mlađa djevojka, k tome zgodna manekenka, koju Marijana ne može vidjeti krajičkom oka. Ovo je zabavno, ali i vrlo dramatično štivo koje čitatelji ne mogu ispustiti iz ruke, a u što nas je uvjerio i nemali broj osoba koji su roman već pročitali. Na promociji je Marilena prisutne nasmijala pričom kako na počecima pisanja nije nikome od ukućana dozvolila da zaviri u slova na ekranu. „Kad bi mi se netko približio, vrištala sam i zatvarala laptop. Mjesecima kasnije ja sam bila ta koja sam s isprintanim rukopisom trčala za njima po kući tjerajući ih na čitanje, a oni su bježali od mene.“    

Voditelj predstavljanja knjige bio je pulski glumac Valter Roša koji je atmosferu dodatno začinio svojim duhovitim dosjetkama, a za glazbeni ugođaj pobrinuli su se Musicitta’acoustic trio: Samanta Stell na flauti, Damir Vukelja na gitari i Andrea Rojnić na klavijaturama. Roman su uredili i za tisak pripremili Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen, bračni i spisateljski par koji u Ližnjanu vodi knjižnicu i književno svratište ZVONA i NARI. “U Ližnjanu je u posljednjih sedam godina objavljeno 11 knjiga! Naše selo može se pohvaliti s čak tridesetak živućih autora koji imaju objavljenu po knjigu. Za neveliko mjesto od tek nešto preko 1000 stanovnika, brojke su prilično impresivne” –  kažu Natalija i Ognjen ističući kako ih veseli da je Marilenin samizdat privukao pažnju čitateljica i čitatelja ljubavnih romana. “Štivo je to prvenstveno zabavnog karaktera, ali se na stranicama romana mogu naći važne društvene teme kao što je pitanje položaja žena u društvu” zaključuju urednici. Marilena je spomenula prednosti i nedostatke samoizdavaštva na koje se odlučila želeći što prije ostvariti svoj san i izdati roman, nadajući se kako će prodajom dovoljnog broja primjerka biti u mogućnosti financirati sljedeći roman koji je već spreman za tisak.

Roman se može nabaviti po cijeni od 89 kuna i za sada se može kupiti direktnim kontaktom s autoricom, putem društvenih mreža kao što su facebook i instagram, a uskoro će se naći i na policama knjižara u Puli i Bjelovaru. Autorica je u pregovorima s brojnim drugim knjižarama.

Nakon predstavljanja, okuljeni su se zadržali na zakusci i uz čašicu vina nastavili su raspravljati o romanu. Većina nazočnih predstavljanju već su pročitali roman i da li mu odlične ocjene. Autorica upućuje svima preporuku da se upuste u avanture čitanja njezinog prvijenca.

Marileni su posjetitelj predstavljanja zaželjeli sreću u daljnjem kreativnom stvaralaštvu, a autorica posjeduje već oko desetak gotovih rukopisa koji predstavljaju dobru mogućnost da će se za nju još čuti.

Pin It on Pinterest