Stanje sigurnosti u cestovnom prometu tijekom vikenda

Tijekom proteklog vikenda na području PU istarske evidentirano je devet prometnih nesreća od kojih tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i šest prometnih nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama četiri su osobe lakše ozlijeđene.

Alkohol kao uzrok evidentiran je u tri prometne nesreće, dok je neprilagođena brzina kao greška evidentirana u jednoj prometnoj nesreći i to na području:

Policijske postaje Umag-Umago

Ulica rijeke Raše, Novigrad

Utvrđeno je 228 prekršaja, od kojih izdvajamo:

  • nepropisna brzina – 103 prekršaja
  • vožnja pod utjecajem alkohola – 22 prekršaja
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa – 15 prekršaja
  • korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 16 prekršaja
  • neregistrirano vozilo  – 4 prekršaja
  • nepropisno pretjecanje – 25 prekršaja
  • ostali prekršaji – 43 prekršaja

Tijekom vikenda kontrolirano je ukupno 443 vozača/vozila. Iz prometa je isključeno 27 vozača i tri vozila.

Događaji koje izdvajamo:

U petak, 26. travnja oko 3,30 sati, rovinjska je policija u Carduccijevoj ulici, prilikom kontrole prometa zatekla 31-godišnjeg državljanina Sjeverne Makedonije, koji je  pod utjecajem alkohola od 1,64 promila, upravljao automobilom Opel, makedonske registarske oznake. Zbog vjerojatnosti da će nastaviti s činjenjem prekršaja, vozač je smješten u posebne prostorije policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Vozač je u jutarnjim satima, 26. travnja doveden na nadležni sud koji mu je izrekao novčanu kaznu od 4.700 kuna i zaštitnu mjeru zabrane korištenja vozačke dozvole u Republici Hrvatskoj u trajanju od mjesec dana.
Idućeg dana oko 21,15 sati, policijski službenici prometne pulske policije su u Keršovanijevoj ulici u Puli zaustavili 63-godišnjaka koji je upravljao automobilom Mercedes, ogulinske registarske oznake. Kontrolom je utvrđeno da je vozač upravljao automobilom pod utjecajem alkohola od 1,81 promila te je u  jednom trenutku započeo vožnju unazad i udario u parkirani automobil Volkswagen, njemačke registarske oznake, u vlasništvu 42-godišnjeg bosansko-hercegovačkog državljanina.
Pošto su okolnosti upućivale da će vozač nastaviti sa činjenjem prekršaja, određen mu je smještaj u posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, privremeno mu je oduzeta vozačka dozvola.

U nedjelju,  28. travnja oko  23,55 sati u Novigradskoj ulici u Umagu, umaški policijski službenici su zaustavili automobil Fiat, slovenske registarske oznake, kojim je upravljao 60-godišnji slovenski državljanin. Vozač se automobilom kretao iz smjera ulice Joakima Rakovca prema Novigradu, neprilagođenom brzinom kretanja te je u jednom trenutku vozio i po nogostupu. Obavljenim alkotestiranjem, utvrđeno je da vozač upravlja automobilom pod utjecajem alkohola od 1,95 promila. Zbog opasnosti da će nastaviti vožnju u 01,20 sati je uhićen, te će tijekom dana 29.04.2019. godine biti prepraćen  na sud.

Upozorenje vozačima:

Čak i manje količine alkohola otežavaju percepciju i usporavaju reakcije vozača. Istovremeno povećavaju njihovo samopouzdanje te oni postaju slobodniji i skloniji kršenju prometnih propisa. Policijska uprava istarska ponovno upozorava vozače da ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola te savjetuje vozače koji su konzumirali ili planiraju konzumirati alkohol:
·         ako ste u društvu, unaprijed odredite tko će upravljati vozilom i ta osoba neka ne konzumira alkohol,
·         ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite,
·         koristite javni prijevoz ili usluge taxi prijevoza,
·         zamolite nekog trijeznog da vas odveze ili pozovite nekoga da dođe po vas,
·         ostanite prespavati do prestanka djelovanja alkohola (pripazite jer ako ste više popili, alkohol ćete imati u organizmu i sljedeće jutro).

Policijska uprava istarska ponovno skreće pozornost vozačima da je alkohol jedan od uzročnika najtežih prometnih nesreća te ih poziva da ne upravljaju vozilima ukoliko su konzumirali alkohol, već da brinu o vlastitoj sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Napominjemo kako će policijski službenici i nadalje pojačano nadzirati promet te sankcionirati vozače koji grubo krše prometne propise. 

Pin It on Pinterest