Festivalom multikulturalnosti u Puli započinje bogat program povodom obilježavanja Europskog tjedna 2019.

Grad Pula i ove godine se priključio obilježavanju Europskog tjedna i Dana Europe za što je u suradnji s Europe Direct Informacijskim centrom (EDIC) Pula, Istarskom županijom, Istarskom razvojnom agencijom, Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Agencijom za ruralni razvoj Istre te Tržnicom d.o.o. Pula pripremio bogati program te brojne manifestacije.

Ovogodišnji program obilježavanja Europskog tjedna 2019. godine započinje proslavom europskih vrijednosti u sklopu dvodnevnog Festivala multikulturalnosti u organizaciji Istarske županije u četvrtak i petak, 2. i 3. svibnja 2019. na lokaciji Titovog parka u Puli. Festival se održava u svrhu promocije istarskog kulturnog bogatstva i obogaćivanja turističke ponude u predsezoni s ciljem međusobnog uvažavanja kroz jačanje suživota, što je ujedno jedan od temelja Europske unije. Na Festivalu će nastupiti amaterske udruge, zajednice i kulturna društva nacionalnih manjina na razini Istarske županije te predstaviti svoje kulturno stvaralaštvo, tradiciju, pjesme, običaje i kulturu. Manifestacija koja promovira različitost i toleranciju prilika je za manjinske zajednice da se okupe na jednom mjestu i pokažu svoju šarolikost, posebnost, raznolikost, ali i sličnost jer je međusobno uvažavanje u Istri način života.

Program Europskog tjedna nastavlja se centralnom manifestacijom koja će se održati na sam Dan Europe u četvrtak, 9. svibnja 2019. u vremenu od 9.00 do 12.00 sati na Gradskoj tržnici Pula. Europe Direct Informacijski centar (EDIC) Pula-Pola čiji je nositelj Grad Pula s partnerima Istarskom županijom, Istarskom razvojnom agencijom, Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva će već tradicionalno zajedničkim snagama i znanjem kroz neformalno druženje približiti građanima brojne teme vezane uz EU, odgovarati na njihove upite, ali i podijeliti prigodne promotivne materijale i EU publikacije. 

Povodom Dana Europe na katu Gradske tržnice Pula očekuje nas svečano otvorenje edukacijske kuhinje EU projekta KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske, iz programa INTERREG Italija-Hrvatska (KEYQ+ PUNKT) koji će predstavljati referentnu točku za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju. U njoj će se i ubuduće održavati inovativne radionice i razni kulinarski događaji namijenjeni građanstvu i turistima, ali i edukativne aktivnosti o povijesti Pule. Primjerice gosti će tako ondje moći kušati reinterpretirane recepte austrougarske kuhinje.  

Ranije najavljen termin gostujućeg predavanja gospodina Branka Baričevića, voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, pri Centru za europska istraživanja (CEIPU), Fakulteta ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković”, promijenjen je, a novi predviđeni termin je u četvrtak, 16. svibnja 2019. godine s početkom u 13:15 sati. Ovo je treći put da fakultetski CEIPU i pulsko sveučilište imaju zadovoljstvo ugostiti gospodina Baričevića koji kao karijerni diplomat izbliza poznaje europske politike i smjernice, a čija su prijašnja predavanja pobudila iznimno zanimanje studenata i javnosti.
U organizaciji Vijeća tržišta rada Istarske županije, u sklopu događaja „Doprinos razvoju tržišta rada Istarske županije putem EU projekata u srijedu, 15. svibnja 2019. godine  u  HGK – Županijskoj komori Pula, s početkom u 10:00 sati, prezentirati će se aktivnosti EU projekata koji se provode na području Istarske županije, a koji su usmjereni razvoju tržišta rada.
Proslava europskih vrijednosti nastavlja se u petak i subotu, 17. i 18. svibnja 2019. dvodnevnim festivalom EU projekta KeyQ+ na Gradskoj tržnici Pula uz održavanje inovativnih radionica, predstavljanje autohtonih proizvoda, cooking show koncepta temeljenih na povijesnim receptima te prigodni zabavni program.

Pin It on Pinterest