Višestambena „doktorska“ zgrada nasuprot amfiteatra u novom ruhu

Kutna zgrada na adresi Istarska 17, 19 i Amfiteatarska 8 dobila je novo pročelje i krov te je u cijelosti i energetski obnovljena što će suvlasnicima uštediti oko 56 posto toplinske energije za grijanje i hlađenje.

„Želim se zahvaliti Gradu Puli, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Turističkoj zajednici grada Pule, konzervatorima, nadzornom inženjeru, izvođaču radova i upravitelju Castrumu koji su nam pomogli obnoviti naš dom, ali i značajno uštedjeti. Radovi su odrađeni u najavljenom roku bez remećenja naših svakodnevnih aktivnosti i zaista smo prezadovoljni“, u dahu je kazala dr. Vinka Kos, predstavnica stanara bloka zgrada na adresi Istarska 17, 19 i Amfiteatarska 8, poznat i kao „doktorska“ zgrada koju su danas obišli pulski gradonačelnik Pule Boris Miletić i pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić.

Radovi uređenja pročelja predmetnog bloka zgrada završili su do kraja travnja, taman prije početka turističke sezone budući da se najviše manifestacija u gradu, njih više od tisuću godišnje, odvija u ljetnim mjesecima kada Arena postaje centar događanja. Kompletno je saniran krov i ugrađena termo izolacija, uređeno je pročelje prema uvjetima konzervatora, a stari drveni prozori zamijenjeni su novima, energetski učinkovitima s troslojnim staklima. Strop prema prizemlju je također termo izoliran što doprinosi uštedi od procijenjeno 56 posto toplinske energije za grijanje i hlađenje. Radove je izvodilo društvo Navi Coop d.o.o. iz Pule, tvrtka licencirana od strane Ministarstva kulture.

„Naš grad obiluje bogatom kulturnom baštinom i brojnim građevinama od posebne vrijednosti, što zahtijeva adekvatnu obnovu i uređenje. Upravo zato osmislili smo projekt Dolcevita kroz koji financijski pomažemo našim sugrađanima obnoviti svoje privatno vlasništvo kako bi imali još kvalitetnije uvjete stanovanja. Ova je zgrada obnovljena tako da je više od 50 posto troškova investicije podmireno iz javnih izvora i vjerujem da ima prostora da se bespovratna sredstva još intenzivnije iskoriste od čega će u konačnici korist imati građani koji će uživati u ljepšem i kvalitetnijem životnom okruženju s nižim režijskim troškovima i većom vrijednosti vlastitih nekretnina“, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Ukupna vrijednost projekta energetske obnove iznosi 2,6 milijuna kuna, od čega je  Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) u sklopu projekta „Energetska obnova višestambenih zgrada“, sudjelovao s bespovratnim sredstvima u iznosu od gotovo 1,2 milijuna kuna,  dok je Grad Pula  osigurao dodatnih 178 tisuća kuna. Uz to, Turistička zajednica grada Pule sudjelovala je s 25 tisuća kuna bespovratnih sredstava, a sredstva će se koristiti i za zaštitu vanjskih dijelova građevina od grafita.

Iako je obnova pročelje obaveza isključivo suvlasnika u zgradi sukladno suvlasničkom udjelu, privlačenje financijskih sredstava iz drugih izvora, čime se smanjuje opterećenje suvlasnika, omogućuje sugrađanima da se lakše odluče za investicije.

„Iznimno mi je drago što Puležani sve više prepoznaju prednosti ovakvog modela obnove zgrada, što znači da informacije pravovremeno stižu do svakog „doma“  ili od strane upravitelja kao prve kontaktne linije sa suvlasnicima zgrada ili od strane Grada Pule. Castrum na dnevnoj bazi informira suvlasnike o mogućnostima, novitetima i prednostima obnove putem projekta Dolcevita kako bi im omogućili najpovoljnije i najkvalitetnije uređenje zgrada“ kazao je Aleksandar Matić, pročelnik Ureda Grada i direktor Castrum Pula 97 d.o.o., upravitelja „doktorskih“ zgrada.

Gradskim projektom Dolcevita suvlasnici mogu ostvariti sufinanciranje do maksimalnih 178 tisuća kuna po zgradi u zoni prioriteta koja je omeđena najznačajnijim kulturnim spomenicima – Arenom, Zlatnim vratima, Trgom Forum, pulskom Katedralom, Dvojnim vratima, Herkulovim vratima te ulicama koje vode prema gradskoj  tržnici i zgradi Tržnice sagrađene u vrijeme Austro-ugarske monarhije i koja predstavlja tradicionalno mjesto okupljanja generacija Puljana, dok se 133 tisuća kuna može osigurati za zgrade izvan zone prioriteta a unutar područja zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Pule. Dio sredstava za obnovu moguće je ostvariti i temeljem suvlasničkog udjela Grada Pule u poslovnim prostorima ili stanovima pojedine zgrade. Kod onih građevina gdje je Grad Pula vlasnik poslovnog prostora ili stana, svojim sugrađanima izlazi u susret i kroz sufinanciranje obnove u vidu avansnog plaćanja pričuve do sedam godina unaprijed. Također, Grad Pula sufinancira i uklanjanje grafita sa zgrada na području cijeloga grada.

„Iskorak dalje u projektu Dolcevita gradska uprava učinila je i ove godine tako da će sufinancirati i uređenje pročelja posebno vrijednih povijesnih građevina s bogatim dekoracijama i detaljima izvan područja zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Pule, a koje se nalaze na posebno frekventnim pješačkim i kolnim pravcima. Također, u slučajevima kad su ulična pročelja građevina u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini obnovljena u recentnom razdoblju, predviđena je mogućnost obnove i/ili zamjene dotrajale stolarije. Sufinanciranjem obnove nastoji se poboljšati stanje vrijednog graditeljskog fonda te sveukupne slike grada, kako njegovog strogog središta, tako i drugih vrijednih područja“, zaključno je istaknuo Matić.

Pin It on Pinterest