Pula među top 10 gradova po broju dodijeljenih stipendija

Izdvajanjem značajnih sredstava za cjelokupan sustav razvoja djece i mladih, Grad Pula sustavno radi na povećanju standarda i zadovoljstva mladih te podržava brojne aktivnosti i projekte od značaja za njihov psihofizički razvoj, ali i kvalitetniji i zdraviji način života.

Osim što se već drugu godinu zaredom ističe kao jedini veliki hrvatski grad po visini potpora za poduzetnike i obrtnike, grad šampion digitalizacije i prvi grad u Hrvatskoj po brzini izdavanja građevinski dozvola, ponovno je u top 10 hrvatskih gradova i to po broju dodijeljenih studentskih stipendija. U ovoj akademskoj godini, Grad Pula dodijelio je ukupno 160 stipendija, od čega 146 za izvrsnost dok su ostale socijalne stipendije. Podaci su to istraživanja provedenog za akademsku godinu 2018./2019. u sklopu projekta Najbolji grad kojeg provode portal gradonacelnik.hr i Jutarnji list. 

„Mladi su pokretači razvoja i kreatori društvene, kulturne i gospodarske budućnosti cjelokupne zajednice pa ulaganje u njihovo obrazovanje za Grad Pulu predstavlja jedan od ključnih prioriteta. Kad je riječ o akademskom razvoju, one najperspektivnije, ali i najpotrebnije podupiremo i kroz stipendije i pomoći. Pula je studentski grad s novoizgrađenim studentskim domom i menzom, a očekuje se i početak izgradnje dvaju novih studentskih paviljona, sufinanciranih iz fondova EU. Na području grada nastavlja se s ulaganjima u Društveni centar Pula u sklopu kojeg djeluju Gimnazija, Strukovna škola te Industrijsko-obrtnička škola. Izgradit će se i nova Medicinska škola koju će, osim osnivača, sufinancirati i Grad Pula te će se uspostaviti Centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu – KLIK Pula. Zahvaljujući ovim te postojećim obrazovnim programima u sklopu Sveučilišta Jurja Dobrile, Politehnike Pula, osigurani su preduvjeti za kvalitetnu pripremu mladih za tržište rada“, istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić. 

Gotovo trećina gradskog proračuna Pule, točnije oko 133 milijuna kuna, u 2019. godini osigurano je za podizanje kvalitete predškolskog odgoja, sporta, socijalne skrbi te zdravstva. Osim redovnog ulaganja u podizanje standarda objekata za djecu i mlade, Grad Pula podržava i niz izvannastavnih programa i projekata za učenike osnovnih i srednjih škola, kao što su maketarstvo za početnike, programiranje, robotika, razni matematički i informatički programi, likovne i filmske radionice te razne sportske programe među kao što su Školska sportska natjecanja, Dječji ljetni kamp na Fratarskom otoku i Olimpijski festival dječjih vrtića, Združena atletika, program klizanja za predškolsku i školsku djecu na gradskom klizalištu u zimskom razdoblju. Osim toga, Grad financira i Festival znanosti, festival dječje književnosti Monte Librić, Međunarodnu eko školu, Festival Pula pjeva, Dječji festival multikulturalnosti i mnoge druge.

Jednako tako, djeca s područja Pule imaju siguran upis u dječje vrtiće, a roditeljima se daje pravo na izbor upisa u jedan o tri gradska ili nekom od 22 privatna vrtića po istim unificiranim kriterijima i cijeni. Grad Pula provodi jedinstvene i transparentne upise zahvaljujući kojima za razliku od mnogih hrvatskih gradova nema listi čekanja, a kako bi se roditeljima olakšao postupak upisa koristi se informatička platforma e-Vrtići.

Kad je riječ o osnovnom školstvu, u Puli se jednosmjenska nastava provodi u gotovo svim školama, a organizirana je i usluga produženog boravka za 32 skupinu djece u svih 11 škola što je izuzetno važno za roditelje koji rade, a ne manje bitno djeca imaju zdrave obroke i marende. U školama je uveden sustav e-dnevnika te se nastavlja provedba informatizacije i modernizacije nastave kako bi se nastavni program što više približio učenicima. Pula, kao dvojezičan i multikulturalan grad, osnivač je jedne škole i dječjeg vrtića na talijanskom jeziku.

Kako bi se za djecu s poteškoćama u razvoju omogućili kvalitetni uvjeti za praćenje i sudjelovanje u nastavi, projektom „Zajedno do znanja II“ osigurano je 76 pomoćnika u nastavi za 94 djece za što se izdvaja 3,6 milijuna kuna. Roditeljima slabijeg imovinskog stanja, Grad Pula osigurava besplatne udžbenike za njihovu djecu, subvencionira školske marende, sufinancira i mjesečnu autobusnu kartu za učenike, osigurava pomoćnike u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju te podržava i prati niz drugih izvannastavnih programa, radionica i projekata za učenike osnovnih i srednjih škola.

U obrazovanje do standarda, odnosno postizanje i održavanje standarda u školstvu sukladno pedagoškim standardima u proračunu je osigurano 10 milijuna kuna. Više od duplo, tj. 22 milijuna kuna ulaže se u  obrazovanje iznad standarda kojim se osigurava standard u školstvu  za održavanje odgojno-obrazovnog procesa iznad minimalnih standarda. Uz već navedeno stipendiranje, produženi boravak u školama, pomoćnike u nastavi, odnosi se to na još niz drugih programa i projekata u školstvu. Jedna od njih je projekt „Erazmus +“  (jačanje osobnog razvoja učenika s teškoćama u razvoju), „Erazmus + D’Basket“ (razvoj inovativnih edukativnih aktivnosti s naglasnom na razvoju međupersonalnih i interkulturalnih vještina, medijska pismenost i kreativnost te poduzetničke vještine), „Erazmus+Young Story Tellers“ (razvoj i povećanje pismenost i čitalačke vještine, povećanje interesa za čitanjem i pisanjem,  te razvoj poduzetničke vještine u stvaranju i promociji pismenih djela, knjiga, radova) i drugo.

Unazad nekoliko godina u Puli bilježi kontinuirano povećanje broja učenika u osnovnim školama pa je tako od posljednjeg popisa stanovništva 2011. godine kada je osnovnu školu pohađalo 4.319 učenika do početka školske godine 2017./2018. kada ih je bilo 4.520, odnosno 4,7 posto više učenika. Istodobno, na razini države, osnovnoškolska se populacija smanjila za 7,1 posto.

Objavljeno istraživanje o stipendijama u hrvatskim gradovima dostupno je na linku: http://www.gradonacelnik.hr/vijesti/naslov

Pin It on Pinterest