U San Dona’ di Piave održan završni događaj projekta D’Basket

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva je s partnerima na projektu D’Basket, Gradom Pula te Osnovnom školom Veli Vrh od 10 do 11. svibnja sudjelovala na završnom događaju projekta koji se održao u San Dona’ di Piave, a na kojem su sudjelovali partneri iz Italije, Slovenije i Francuske. Ovaj dvodnevni događaj bio je otvoren svima zainteresiranima, a organiziran je u sklopu obilježavanja takozvanog “Arcobaleno” dana koji se održao u sklopu Dana aktivnog građanstva.

Prije samog događaja svi su se partneri okupili na završnom međunarodnom sastanku na kojem se raspravljalo o postignutim rezultatima, akivnostima koje je još potrebno učiniti te o završnoj konferenciji koja je slijedila u popodnevnim satima istoga dana. Završna konferencija okupila je niz predstavnika škola, lokalnih vlasti te civilnog društva, a započela je predstavljanjem projekta D’Basket, njegovim aktivnostima te postignutim rezultatima, a prikladnim video uradcima izrađenim tokom trajanja projekta predstavljena su iskustva djece i učitelja koji su bili dio D’Basketa. Osim samog projekta D’Basket predstavljeni su i drugi međunarodni primjeri dobre prakse neformalnog obrazovanja koji su motivirali sve prisutne.

cof

Početkom godine, Zaklada je u suradnji s Gradom Pula, Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Udrugom diplomiranih studenata Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Pula organizirala konferenciju iste tematike, koja se također održala u sklopu ovog projekta. Primjeri i iskustva ove dvije konferencije u dvije različite države s istima problemima i sličnim primjerima ukazuju kako je nužno restrukturirati sadašnje obrazovne programe. Važan čimbenik uključivanja formalnog u neformalno obrazovanje upravo su lokalne vlasti, organizacije civilnog društva te učitelji, nastavnici i ravnatelji škola koji zajedničkim snagama mogu formirati i implementirati lokalne strategije – strategije koje će poticati uključivanje neformalnog obrazovanja u ono formalno. Naravno, iskustvima i praksama prilikom provedbe ovog projekta možemo zaključiti kako su bitan faktor nastavnici koji samoinicijativno ulažu svoje vještine i trud kako bi pridonijeli razvoju učenika kao aktivnih, poduzetnih i kreativnih pojedinaca našeg društva.

Idućeg dana slijedilo je niz radionica za djecu u kojima je sudjelovalo i 13 učenika sa svojim učiteljicama iz Osnovne škole Veli Vrh. Teme ovih radionice bile su posvećene zdravom i održivom načinu života.

Obzirom na uočene potrebe i mogućnosti uključivanja neformalnog u formalno obrazovanje, partneri su odlučili nastaviti s ovim projektom, apliciranjem nastavka projekta na program Erasmus+ te se s nestrpljenjem čekaju rezultati.

Pin It on Pinterest