Bloomsday festival Jamesa Joycea u Puli – 9. put u Hrvatskoj!

Ove godine se u Puli 6. i 7. lipnja održava još jedan Bloomsday festival, prvi festival Jamesa Joycea u Hrvatskoj koji slavi jednog od najbriljantnijih umova zapadnjačke književnosti te autora možda i najvažnijeg romana 20. stoljeća – Uliksa. Taj roman je pisan 17 godina, sadrži više od 260 tisuća riječi, a teško je uopće nabrojati sve stilske inovacije i otkrića koja je Joyce kroz ovog Trojanskog konja od osamstotinjak stranica uveo u suvremenu književnost.

Zašto baš Pula?

Joyce je odlučio pobjeći iz rodne Irske, zajedno s nevjenčanom suprugom Norom kad je imao 22 godine. U Puli je živio i radio, a grad se još uvijek ponosi tom činjenicom. Zlobnici će isticati kako Joyce nije volio Pulu, ali osim Trsta, Joyce nije volio nijedan grad – pa čak ni Dublin kojim je bio opsjednut. Veliki književnici redom nisu sretne osobe pa Joyceu nedostatak ljubavi prema Hrvatskoj nitko ne uzima za zlo.

Što znači “Bloomsday”?

Bloomsday je dan u 1904. godini kada je Leopold Bloom, najpoznatiji protagonist Joyceovog Uliksa, proživljavao 18 sati svog života u Dublinu s krumpirom u džepu kao talismanom, a sam naziv dana se zadržao te se obilježava diljem svijeta.

Što očekivati od Bloomsdaya?

Svake godine Bloomsday festival bira motiv, ali i društveno značajnu temu koja vodi pojedino izdanje te doprinosi pojedincima i društvu. Ovo izdanje je posvećeno Luciji Joyce koja je namjerno zaboravljena u povijesti. Bloomsday festival se trudi i istaknuti društveno-kulturne djelatnike Pule, Istre i Hrvatske, a glazbeni program teži iskopati glazbenike u usponu koji teže anglofonom izričaju.

Bloomsday pronalazi svoj dom u nekoliko gradskih punktova – u Gradskoj knjižnici, Circolu, Cafeu Uliks i Dnevnom boravku Rojc. Ovdje ćete moći uživati i učiti, opuštati se i rasti uz brojne sadržaje za sve uzraste – od vrtićke do najzrelije i najmudrije. Svatko tko poželi vidjeti Pulu kroz Joyceove oči moći će to napraviti uz besplatno turističko vodstvo kroz grad. Također će svi zainteresirani imati priliku sudjelovati u Bloomsday Pub kvizu znanja, a demonstracijom znanja osvojiti i vrijedne nagrade. Čitat će se ulomci, plesat će se hip hop na plesnoj radionici za sve uzraste, na Bloomsdayu ćete moći posjetiti i dvije izložbe – jedna će biti izložba učeničkih radova na dva kreativna književna natječaja, a druga nosi ime “Ples s ludilom: sputana kći Joyce” gdje ćete moći svjedočiti gašenju iskre života kćeri Jamesa Joycea zbog duha vremena nesklonom ženama i očeve slave koja je bila najvažnija – važnija od kćeri koja je provela tri četvrtine života u sanatoriju.

Festival će se zatvoriti nastupom benda Nellcote na pozornici ispred Cafea Uliks nakon čitanja Joyceova Uliksa u pulskoj Areni.

Ljeti sva vaša osjetila zaslužuju biti sretna i zadovoljna pa tako vođeni joyceovskim principom potpunog iskustva, Bloomsday je happy place s koktelima inspiriranim književnikovim životom i djelima te hranom zbog koje će vam svaki dan festivala biti hedonizam pod suncem.

Festival je potpuno neprofitan, sve aktivnosti su besplatne za posjetitelje, a uključiti se može svatko.

Više detalja potražite na službenoj Facebook stranici događaja OVDJE.

Pin It on Pinterest