Finale nogometnog kupa u Puli: obavijesti za građane

U srijedu, 22. svibnja, na stadionu Aldo Drosina u Puli odigrat će se finalna utakmica Hrvatskog nogometnog kupa između GNK Dinamo i HNK Rijeka, a obzirom da se očekuje i do 9000 posjetitelja, Policijska uprava istarska će u kontinuitetu poduzimati niz mjera i radnji sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, Zakonu o javnom okupljanju, Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima i drugim propisima kako bi završnica ovog nogometnog natjecanja protekla u najboljem redu sa sigurnosnog aspekta i na zadovoljstvo gledatelja i sudionika.

Protupravna ponašanja u smislu Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, odnosno nije dopušteno sljedeće:             

  • posjedovanje ili konzumiranje alkoholnih pića i drugih pića koje sadrže više od 6% alkohola, droga te posjedovanje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih sredstava pogodnih za nanošenje ozljeda ili za ostvarivanje nereda i nasilja,
  • pokušaj unošenja ili unošenje u športski objekt alkoholnih pića, droga, pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su prema prosudbi redara pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja,
  • pokušaj ulaska, dolazak i boravak na prostoru športskog objekta u alkoholiziranom stanju iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka,
  • maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način radi prikrivanja identiteta,
  • pokušaj unošenja, unošenje i isticanje transparenata, zastave ili druge stvari s tekstom, slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti
  • bacanje predmeta u natjecateljski prostor ili gledateljski prostor,
  • pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
  • paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava,
  • paljenje ili uništavanje na drugi način navijačkih rekvizita i drugih predmeta,
  • pokušaj nedopuštenog ulaska ili nedopušten ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor ili prostor koji je namijenjen sucima ili drugim osobama koje sudjeluju u nogometnoj utakmici,
  • boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Snimanje na javnom okupljanju

Obavještavaju se gledatelji da  će policija sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, vršiti video i foto snimanje uže zone i samog prostora stadiona.

Apel gledateljima, građanima i sudionicima u prometu

Stadion Aldo Drosina bit će otvoren za navijače od 16.00 sati.

Zbog dolaska velikog broja gledatelja te  opsežnih mjera sigurnosti koje će se poduzimati s ciljem onemogućavanja unošenja zabranjenih predmeta i sredstava na prostor stadiona pozivamo navijače da dođu na stadion što ranije  kako bi se izbjegle prometne gužve i gužve prigodom ulaska na tribine, kako bi na vrijeme i bez žurbe zauzeli svoja mjesta na tribinama.

Prodaja ulaznica je organizirana od strane GNK Dinamo iz Zagreba, HNK Rijeka iz Rijeke i NK Istra 1961 iz Pule zaključno do dana 21. svibnja 2019. godine.

Dana 22. svibnja 2019. godine neće biti prodaje ulaznica niti je predviđena prodaja ili zamjena ulaznica na stadionu Aldo Drosina.

Podsjećamo da su ulaznice personalizirane i kao preduvjet za ulazak na stadion potrebno je uz ulaznicu predočiti i važeći osobni dokument.

Upozoravamo sve gledatelje da ne parkiraju vozila na prostorima koji nisu predviđeni za parkiranje niti na obližnjim prometnicama kako ne bi dolazilo do gužvi i zastoja prometa. Ujedno upozoravamo da će vozači nepropisno parkiranih vozila biti sankcionirani, a vozila premještena vozilom specijalne namjene “pauk“.

Isto tako obavještavamo sve građane koji stanuju u zoni stadiona, ali i sve ostale sudionike u prometu kao i gledatelje da će dana 22. svibnja 2019. godine u zoni oko stadiona biti na snazi privremena regulacija prometa u vrijeme prije, tijekom i po završetku utakmice zbog čega će određene ulice biti zatvorene za odvijanje prometa vozilima, i to kako slijedi:

  • od 06.00 do 22.00 sati ulica Mate Balote (od raskrižja sa Nazorovom ulicom do službenog ulaza na stadion),
  • od 14.00 do 22.00 sati Nazorova ulica (od raskrižja sa ulicom Mate balote do parkirališta Marsovo polje 1 (parkirališni prostor iza zgrade Croatia osiguranje),
  • od 14.00 do 22.00 sati Rovinjska ulica (od raskrižja s Marulićevom ulicom do Nazorove ulice),
  • od 14.00 do 22.00 sati ulica Marsovog polja (od raskrižja sa Cestom prekomorskih brigada do Lošinjske ulice te do raskrižja sa Nazorovom ulicom).

Sudionici u prometu koji dolaze iz smjera Vidikovca upućuju se da koriste druge pravce odnosno da se prema centru grada, Šijani i Velom vrhu ne koriste Nazorovom ulicom gdje će biti na snazi privremena regulacija prometa zbog osiguranja navedene nogometne utakmice.

Stanare koji žive u zoni stadiona molimo za razumijevanje te ih upućujemo da u dogovoru sa organizatorom odnosno sa službom osiguranja koja će biti raspoređena za zatvaranje navedenih ulica ostvare na najsigurniji i najpovoljniji način kretanje svojim vozilima kako bi došli do svojih kuća i zgrada bez ugrožavanja sigurnosti pješaka i gledatelja.

Koristimo prigodu da obavijestimo javnost da će parkirališta Marsovo polje 1 (iza zgrade Croatia osiguranja) i Marsovo polje 2 (kod bivše Mljekare) biti od jutarnjih sati zatvorena za korištenje i parkiranje jer su ista namijenjena za parkiranje gostujućih gledatelja odnosno navijača klubova sudionika finala.

Također, zbog očekivanog velikog broja gledatelja policija će tijekom cijelog dana poduzimati potrebne mjere i radnje na području grada Pule, ali i prilaznim pravcima gradu Pula te će biti uspostavljeno više kontrolnih punktova na kojim će se vršiti pojačana kontrola vozila i putnika te će povremeno prije i nakon utakmice dolaziti do kraćih zastoja u prometu prigodom pratnje navijača.

Ovim putem pozivamo sve navijače, posjetitelje i građane za fer, korektno i sportsko navijanje bez rasističkog i diskriminatornog skandiranja prije, za vrijeme i nakon utakmice kako bi ovaj nogometni susret završnice Hrvatskog nogometnog kupa prošao u primjernom ozračju vrhunskog športskog događaja.

Također obavještavamo navijače da se na tribine neće moći unijeti kišobrani, velike torbe i ruksaci, boce, upaljači, kovanice i drugi predmeti pogodni za ozljeđivanje ili izazivanje požara.

Molimo navijače da transparente i zastave dimenzija većih od 2 metra x 1 metar  najave putem svojih klubova HNS-u najkasnije do dana 20. svibnja 2019. godine. Svi veliki transparenti/zastave trebaju biti najavljeni i odobreni od strane HNS-a. Potrebno je da navijači svojim klubovima dostave dimenzije, točan tekst ili natpis na transparentu/zastavi, opis znakova ili simbola, a prema mogućnostima i fotografiju transparenta/zastave. Transparentima/zastavama koji nisu najavljeni, odnosno nisu opisani ili su pogrešno opisani neće biti dopušten unos. Organizator zadržava pravo da odobri točno određen broj velikih transparenata/zastava u odnosu na veličinu prostora na tribini na kojoj će isti biti istaknuti. Obavijest o odobrenim transparentima/zastavama biti će povratno dostavljena klubovima.

Odobrene velike transparente/zastave navijači trebaju donesti na stadion dana 22. svibnja 2019. godine do 16.00 sati kada će se izvršiti pregled istih a potom će biti omogućeno postavljanje istih na ogradu stadiona. Također u isto vrijeme će biti moguće unesti i ostale najavljene i odobrene navijačke rekvizite.

Nakon otvaranja ulaza za gledatelje, odnosno iza 16.00 sati na tribine se neće moći unijeti transparenti/zastave dimenzija većih od 2,00 m x 1,00 m odnosno neprimjerenog sadržaja.

Mole se svi gledatelji nogometne utakmice da se pridržavaju  uputa službi osiguranja i svih drugih službenih osoba organizatora.

Pin It on Pinterest