IDA u sklopu projekta ATLAS omogućila pristup osobama s invaliditetom izložbenom prostoru u podzemlju pulske Arene

U petak, 24. svibnja 2019. godine otvorena je pristupna rampa koja osobama s invaliditetom omogućava pristup podzemlju pulskog amfiteatra iliti poznate Arene, u kojem je smješten stalni postav izložbe „Vinogradarstvo i maslinarstvo Istre u Antici“.

Nabavu i postavljanje navedene opreme omogućila je Istarska razvojna agencija u suradnji s Arheološkim muzejem Istre i to zahvaljujući projektu ATLAS (Adriatic Cultural Tourism Laboratories), koji se provodi u sklopu prekograničnog programa suradnje Italija – Hrvatska. Primarni cilj projekta je promocija kulturnog turizma kao još uvijek nedovoljno iskorištenog potencijala u partnerskim regijama dvaju zemalja te poticanje transnacionalne suradnje i razmjena najboljih praksi u području destinacijskog menadžmenta kulturnog turizma.

Direktor Istarske razvojne agencije dr.sc. Boris Sabatti istaknuo je kako je ovo još jedan u nizu kvalitetnih primjera suradnje u sklopu europskih projekata IDA-e u Istri, koji je rezultirao konkretnim rezultatima u funkciji regionalnog razvoja. Pritom je izrazio posebno zadovoljstvo činjenicom da će od sada i osobe s invaliditetom imati nesmetan pristup podzemnom izložbenom prostoru pulske Arene, čime se dodatno valorizira njezina kulturna vrijednost i dostupnost za domaće i strane posjetitelje.

Voditeljica Konzervatorsko-restauratorskog odjela pri Arheološkom muzeju Istre, Đeni Gobić-Bravar, zahvalila se IDA-i na suradnji i izrazila veliko zadovoljstvo što se u sklopu projekta ATLAS fokus usmjerio upravo na pulsku Arenu koju godišnje posjeti preko 500 tisuća posjetitelje iz Hrvatske i svijeta te istaknula kako će novo ulaganje zasigurno pridonijeti valorizaciji ovog prekrasnog zdanja te povećanju posjetitelja.  Pojašnjeno je kako je prethodnim projektom omogućen pristup korisnicima invalidskih kolica od biljeternica do ulaza u podzemlje, a ovim novim ulaganjem u dodatno poboljšanje uvjeta pristupačnosti olakšan je i pristup samom izložbenom prostoru. Arheološki muzej Istre namjerava u skoro vrijeme parterni ulaz u podzemlje postaviti kao stalno otvoreni ulaz, a u međuvremenu svaka osoba s poteškoćama u kretanju može na ulazu u Arenu zatražiti da joj se omogući ulaz u podzemlje preko novo-realizirane rampe za olakšano kretanje.

Ukupna vrijednost projekta ATLAS koji se financira iz programa prekogranične suradnje Interreg V-A Italija – Hrvatska 2014. – 2020. iznosi 964.933,48 EUR od čega je IDA-i kao partneru namijenjeno 129.417,50 EUR pri čemu s putem predmetnog programa sufinancira 85 % iznosa.


Pin It on Pinterest