Započele radionice „Kultura, sudioništvo i socijalna integracija – do boljeg zadovoljenja kulturnih potreba” MI plus projekta

Trodnevni edukacijski ciklus „Kultura, sudioništvo i socijalna integracija – do boljeg zadovoljenja kulturnih potreba” MI plus projekta, započeo je s radom u utorak, 28. svibnja u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc. Cilj tih radionica koje će se sljedeća dva dana održavati u Rovinju i Poreču je ojačati kapacitete kulturnih radnika u polju razvoja kulturno-umjetničkih projekata temeljenih na uključivanju zajednice s naglaskom na integraciji skupina s manje mogućnosti. Nakon uvodnih riječi pročelnika za kulturu Istarske županije Vladimira Torbice i voditelja projekta Marina Jurcana, brojnim okupljenima obratila se facilitatorica i voditeljica radionica Suzana Jašić.

– Uključivanje osoba s manje mogućnosti je prije svega razmišljanje o tome da učinimo život u svim njegovim sastavnicama što dostupnijim i što kvalitetnijim svakoj osobi. To je možda utopija, ali je plemenito nastojati tako nešto. Kad govorimo o osobama s manje mogućnosti trebamo znati da postoji jedan veliki postotak stanovništva  -njih deset posto – kojeg čine osobe s invaliditetom. Osobe s invaliditetom vrlo su često u slabijoj ekonomskoj situaciji te su zbog nedostupnosti i nejednakosti ujedno i nešto lošijeg obrazovnog statusa, a veliki broj njih živi u ruralnim područjima – dakle govorimo o više razina neprivilegiranosti. Nekim je ljudima u ovoj zemlji četiri do pet puta teže nego zdravim osobama koje žive u centru Pule ili Zagreba. S druge strane pitanje je koliko je život u centru neke urbane sredine osobama s invaliditetom uopće dostupan te koliko je prilagođen da bi one mogle ostvariti sve ono što žele i koliko su zapravo osviještene? Mi prvi, kao društvo, imamo puno aspekata o kojima trebamo razmišljati, a kad govorimo o tih deset posto svi se čude da ih ima toliko puno. Ima ih, ali su nevidljivi – i u strategijama i u medijima i na kulturnim događanjima. Vrlo se često ta događanja organiziraju s polazišne točke da svi možemo hodati, vidjeti, čuti i razumjeti, a to nije baš tako. Zato smo danas ovdje – da malo osvijestimo te poteškoće i da svi oni koji se bave kulturom počnu razmišljati i o tome da kultura treba biti dostupna svima. Kad govorimo o jednakim mogućnostima to ne znači da bi trebali tražiti idealne uvjete za jedne već je stvar u tome da bi nešto trebalo biti dostupno svima na jednak način. Kulturu trebamo početi gledati kao nešto što je namijenjeno svima uzimajući u obzir i prepreke s kojima se neke osobe suočavaju, kazala je Jašić.

Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice osoba s invaliditetom održao je iscrpno uvodno predavanje na temu „Problemi i potrebe osoba s invaliditetom u segmentu kulture”.

– Osobe s invaliditetom nisu samo konzumenti kulture već su i oni koji proizvode kulturne sadržaje. Zato su osobe s invaliditetom korisne našem društvu kao i svi mi. Vrlo često vlada percepcija da su osobama s invaliditetom najvažniji sustavi zdravstvene ili socijalne zaštite. Međutim to nije točno – jednako su važni i odgoj i obrazovanje, rad i zapošljavanje te u konačnici i kultura. Zašto netko iz ureda pravobraniteljice danas vama nešto govori? Prije svega, pravobranitelji u društvu imaju više funkcija – a jedna od glavnih je sprječavanja slučajeva diskriminacije u društvu. Naša zadaća je zaštita, promicanje i čuvanje prava i interesa osoba s invaliditetom i teškoćama u razvoju kazao je Jurišić i nastavio s opisom ispravne terminologije kojom se trebamo koristiti kada govorimo o tim skupinama jer je i korištenje neprimjerene terminologije također jedan vid diskriminacije.

Radionica je nastavljena panel diskusijom na temu “Uključivanje osoba s manje mogućnosti kroz kulturne i umjetničke aktivnosti” na kojoj su sudjelovali: Đeni Gobić-Bravar (Arheološki muzej Istre), Orijana Španić (Opća bolnica Pula) i Nina Lovrečić (Istarsko narodno kazalište), Zlatko Kuftić (Udruga slijepih Istarske županije), Ozren Catela i Marko Perkov (Centar za inkluziju i podršku u zajednici), Sanja Paić i Vesna Šuput (Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda). Glavni zaključak tih izlaganja je da se osobe s posebnim potrebama ne smije getoizirati već da im se mora pružiti sve one mogućnosti koje imaju ostali pripadnici društva – od konzumacije i proizvodnje kulture sve do zapošljavanja. Nakon panel diskusije prisutnima se obratila Danijela Kasumović-Maružin koja je predstavila društveno poduzeće Punkt koje zapošljava osobe s invaliditetom i teškoćama u razvoju.

U drugom djelu dana polaznici su sudjelovali na prvom djelu interaktivne radionice razvoja projektnih ideja na temu “Mogućnosti financiranja programskih aktivnosti na nacionalnoj i EU razini“. U tom prvom djelu voditeljica Jašić im je predstavila trenutno otvorene natječaje te kako ih ispravno čitati.

Program radionice nastavlja se sutra, u srijedu 29. svibnja u 9.30 sati u MMC-u Rovinj, a završava u četvrtak, 30. svibnja također u 9.30 sati u Pučkom otvorenom učilištu Poreč.

Mi plus

Organizatori europskog projekta MI plus okupljeni su u istoimenoj neformalnoj platformi za razvoj suvremene medijske umjetnosti Istre, nekadašnjoj MP3 platformi, oformljenoj 2015. godine. MI+ je otvorena platforma, a čine je: Labin Art Express XXI, Sonitus, Faro 11, javna ustanova Muzej – Museo Lapidarium, Društvo arhitekata Istre (DAI-SAI), Istarska kulturna agencija (IKA-ACI) i udruga Metamedij. Mi+ platforma nastala je s ciljem boljeg pozicioniranja nezavisne kulture u cijeloj županiji, a djeluje na četiri područja: zagovaranje sustavnog i sveobuhvatnog oblikovanja, provedbe, praćenja i vrednovanja kulturne politike u području razvoja izvaninstitucionalne scene; jačanje kapaciteta OCD-ova, poticanje programske suradnje i razvoj umjetničkih rezidencijalnih programa; razvoj edukacijskih aktivnosti i poticanje razumijevanja i participacije publike u suvremenoj digitalnoj kulturi; uspostava međunarodno prepoznatog centra za novomedijske kulturne prakse utemeljenog na konceptu participativnog stvaranja i konzumiranja umjetnosti, te upravljanja kulturnim resursima.

Pin It on Pinterest