Flego: Istra razmišlja otvoreno, tolerantno i napredno

PULA – „Istra razmišlja otvoreno, tolerantno i napredno. Hvala građanima Istre što su ostali svoji! Zahvaljujući našim građankama i građanima, dokazali smo da u Istri radikalizam ne prolazi, a da Istrijani gledaju udesno samo kad prelaze cestu!“, istaknuo je predsjednik IDS-a Boris Miletić na danas održanoj konferenciji za medije u Puli povodom službenih izbornih rezultata Državnog izbornog povjerenstva.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić i novoizabrani zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego tako su se zahvalili najprije „svim građankama i građanima koji su u nedjelju izašli na izbore, posebice onima koji su svoje povjerenje ukazali Amsterdamskoj koaliciji i IDS-u“, a potom i „partnerima iz GLAS-a, HSS-a, HSU-a, PGS-a, Laburista i Demokrata, brojnim političkim strankama, predstavnicima nacionalnih manjina te udrugama koje su nas podržale.

– Naravno, veliko hvala našim volonterima, aktivistima, članicama i članovima bez kojih ne bi bilo još jedne izborne pobjede IDS-a i Amsterdamske koalicije, ustvrdili su se Miletić i Flego.

– Lista Amsterdamske koalicije osvojila je gotovo 42 posto ukupnih glasova u Istarskoj županiji, odnosno više glasova nego sve liste koje su osvojile mandate zajedno. (op.a. SDP + HDZ + ŽZ + Kolakušić + Suverenisti = 41,32) IDS je u Istri osvojio gotovo 5 puta više glasova od Živog zida te 7 puta više od HDZ-a. Valter Flego je u Istri dobio 19.038 preferencijalnih glasova, odnosno 16 puta više glasova od kandidatkinje SDP-a iz Istre, naveo je Miletić dodavši da bi „u slučaju veće izlaznosti rezultati Amsterdamske i IDS-a bili samo bolji“.

– Naime, na parlamentarnim izborima 2016., na kojima je izlaznost bila skoro pa duplo veća, IDS je u Puli osvojio 33 %. Identičan postotak osvojili smo i na nedjeljnim izborima. Miletić se osvrnuo i na jačanje desnice u ostatku Hrvatske te zaključio da „Istra odskače od tog obrasca i još smo jednom pokazali da je Istra svijet za sebe“.

Valter Flego jučer se vratio iz svog prvog službenog posjeta Bruxellesu od kad je izabran za zastupnika u Europski parlament te na konferenciji za medije pojasnio koji će mu biti prvi koraci u novom poslu, poput dogovora oko prioriteta u EU u narednih 5 godina, definiranja partnera u pregovaranju istaknuvši da tu ne dolaze u obzir nikakvi ekstremisti, radikali ni populisti. Flego je kazao i da su kolege iz ALDE stranke prezadovoljne što Hrvatska ima svog predstavnika u grupaciji europskih liberala.

– ALDE grupa ovih će 5 godina imati 108 članova, nikad toliko, ozbiljno smo narasli i uvjerljivo smo treća snaga u Europskom parlamentu, s odličnim trendom rasta. Za razliku od prve dvije snage, pučana i socijalista, koji su izgubili velik dio zastupnika u odnosu na prošli mandat, istaknuo je Flego te se osvrnuo i na tzv. financijsku omotnicu 2021.-27. o čemu će se razgovarati najesen, kada je i izglasavanje novih tijela EU-a na čelu s novim predsjednik Europske komisije.

Novoizabrani zastupnik u Europskom parlamentu zaključio da će mu „prioriteti i područje interesa svakako biti regionalni razvoj, zaštita okoliša, poljoprivreda, industrija, istraživanja i inovacije te promet i turizam.

Pin It on Pinterest