Radionica „Kreirajmo društvene inovacije u Istri Design thinking metodom“ oduševila sudionike

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva i Istarska županija, Upravni odjel za međunarodnu suradnju i europske poslove organizirali su radionicu „Kreirajmo društvene inovacije u Istri Design thinking metodom“ koja je provedena u okviru projekta +Resilient financiranog iz Programa Interreg Mediteran 2014-2020.

U uvodnom predavanju, Mirna Karzen iz Laboratorija za društvene inovacije Zagreb upoznala je prisutne u temu društvenih inovacija, kako bi im približila pojam društvenih inovacija, primjere dobrih praksi i dobrobiti koju donose društvene inovacije za razvoj društva. Društvene inovacije su prvenstveno nove ideje kojima se želi riješiti neki društveni problem, kojih danas zaista ima sve više, od izoliranosti, isključenosti, siromaštva, socijalne neravnoteže do ekološke neosviještenosti, nedovoljnih novih kompetencija i društvenih vještina koje su potrebne za bolju kvalitetu današnjeg života.

Slijedila je radionica na kojoj je 40 dionika iz civilnog, privatnog, javnog i akademskog sektora s područja Istarske županije razvijalo inovativne  ideje za društvene inovacije koristeći se metodom Design thinking. Radionicu su moderirali stručnjaci tvrtke Apsolon d.o.o., Marko Škrobo i Enes Nahić.

Sudionici radionice radom u grupama razvili su idejne projektne prijedloge za šest različitih tematskih područja: Izolacija starijih osoba u društvu, Podizanje samopouzdanja osoba u nepovoljnom položaju, Informiranje o socijalnim uslugama, Kvalitetno provođenje slobodnog vremena,  Edukacija odraslih te Kako osigurati osobne asistente za djecu s invaliditetom.

Tijekom rješavanja spomenutih problematika, razvili su programe međugeneracijske solidarnosti kroz različite društvene sadržaje, job klub za nezaposlene stručnjake – pritom se posebno referirajući na bivše zaposlenike Uljanika kao gorući aktualni lokalni problem, kreirali su digitalni portal o socijalnim uslugama koji bi sadržavao sve informacije na jednom mjestu, kreativnim karticama razvili programe provođenja slobodnog vremena, osmislili programe digitalnog opismenjavanja odraslih osoba te su osmislili kako u dogovoru sa školama i akademskom zajednicom djeci sa posebnim potrebama osigurati osobne asistente – studente pedagoških usmjerenja, za potrebe održavanja dječjih ljetnih kampova.  Razgovaralo se o još niza mogućnosti i ideja, od društveno korisnog učenja do mentoriranja djelatnika koji rade u interventnim kriznim djelatnostima. Zaista jako puno ideja na kojima će se u narednom periodu nastaviti raditi. Već u utorak se u Puli održava radionica o društvenom poduzetništvu na kojoj će se ove ideje dalje razvijati u konkretne poduzetničke projekte.

Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Project co-financed by European Regional Development Fund. 

Pin It on Pinterest