Obilježen Svjetski dan zaštite okoliša postavljanjem skulpture sredozemne medvjedice na Valkanama

Povodom 9. Dana društvene odgovornosti društva Pernod Ricard, djelatnici kompanije Pernod Ricard Croatia na pulskoj su plaži Valkane postavili skulpturu sredozemne medvjedice koja izranja iz postolja izrađenog od otpada koji zagađuje plaže i gradove. Skulptura je postavljena kao podsjetnik da otpadu možemo dati novu svrhu, a manifestacija se održala s ciljem podizanja svijesti o pravilnom zbrinjavanju otpada i poticanja kružne ekonomije. 

U ime Grada Pule postvljanju skulpture sudjelovala je zamjenica gradonačelnika, Elena Puh Belci, koja je istaknula koliko je jedna životinja, sredozemna medvjedica, pobudila interesa i topline u građanima Pule pojavljujući se kao svakodnevni gost u ovim krajevima.  Rekla kako je upravo medvjedica potaknula mnoge akcije, i svjesnost građana o očuvanje prirode, životinja i okruženja, toliko se stopila s okolinom da su joj Puljani nadjenuli ime Adriana. Iskoristila je priliku zavaliti se kompaniji, Pernod Ricard Croatia, na svemu što čine u svojoj kampanji očuvanja okoliša, kao i na donaciji Udruzi Sredozemna medvjedica , te čestitala umjetnici na divnom radu.

Skulptura sredozemne medvjedice rad je umjetnice Lile Herceg, a njezino je postolje izrađeno od otpada prikupljenog u Puli i Zagrebu, prema ideji djelatnika kompanije Pernod Ricard Croatia i u suradnji s Gradom Pulom te Grupom  Sredozemna Medvjedica.  
Matjaž Toplak , direktor Pernod Ricard Croatia, rekao je kako je današnji dan  poseban za sve, odnosno za svih 19.000 zaposlenika grupe Pernod Ricard koji su prestali sa svojim radom kako bi  dali svoj doprinos lokalnoj zajednici i sudjelovali u projektu kružnog gospodarstva s ciljem smanjenja otpad. Rekao je kako je skulptura divna i poučna iz razloga što postolje simbolizira more iz kojeg izranja sredozemna medvjedica i pokazuje kako otpad ne mora završiti na plažama, javnim površinama i u našim gradovima, već se može reciklirati ili mu se može dobiti novu svrhu i namjenu. 

Jasna Antolović iz Grupe sredozemna medvjedica pohvalila je projekt te zahvalila Gradu Puli i organizatorima, posebno Pernod Ricardu na prepoznatom radu udruge i donaciji, odajući kako je stanje zaista zabrinjavajuće zbog plastika koju nalaze u moru , a mikroplastike u organizmima životinja.
Sredozemna medvjedica, od milja zvana Adriana, koja je često uveseljavala Puljane boravkom na pulskim plažama i kupanjem u plićaku uginula je 2014.godine od teške kronične upale pluća.

Pin It on Pinterest