Kakvoća mora za kupanje na morskim plažama u Istarskoj županiji u 2019. godini – II. uzorkovanje

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije je, od 4. do 15. lipnja 2019. godine, proveo II ispitivanje kakvoće mora na plažama u Istarskoj županiji. Ukupno je uzorkovano more na 218 mjernih točaka.

Na temelju pojedinačnih rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja na 212 mjernih točaka ili u 97,25 % uzoraka zabilježena je izvrsna kakvoća mora za kupanje, na 4 mjerne točke (Valbandon – Plaža, Općina Fažana; AC Bi Village – Plaža Bival, Općina Fažana; Barban – Blaz, Općina Barban i Uvala Valdibora – ronilački klub, Grad Rovinj) ili u 1,83 % uzoraka zabilježena je dobra kakvoća, dok je na 2 mjerne točke (Fažana- Dječje igralište, Općina Fažana; AC Marina – Uvala, Općina Raša) ili u 0,92 % uzoraka zabilježena zadovoljavajuća kakvoća mora za kupanje.

Također je na lokacijama Rabac naselje – AC Maslinica I, Rabac naselje – AC Maslinica II, AC Marina – Pozicija II i Trget – plaža Get zabilježeno kratkotrajno onečišćenje koje je prestalo unutar 24 sata te su rezultati potom bili izvrsni na prve tri točke uzorkovanja (AC Maslinica I i II te AC Marina – Pozicija II), dok je na lokaciji Trget – plaža Get kakvoća mora bila dobra. Kada se utvrdi kratkotrajno onečišćenje ovlaštenik svakodnevno obavlja dodatna uzorkovanja do prestanka kratkotrajnog onečišćenja.  Dobiveni podaci uzorkovanja u slučaju kratkotrajnog onečišćenja ne unose se u skup podataka za određivanje ocjene kakvoće mora, ali broj uzoraka koji se ne pribrajaju ukupnom skupu podataka za određivanje ocjene kakvoće mora po sezoni kupanja radi kratkotrajnog onečišćenja ne smije biti veći od jednog uzorka.  Po prestanku kratkotrajnog onečišćenja ovlaštenik obavlja dodatno uzorkovanje u roku od sedam dana, radi provjere prestanka kratkotrajnog onečišćenja, a dobiveni podaci se unose u skup podataka.

Isto tako, prema obavijesti o iznenadnom onečišćenju, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije kao ovlaštenik  obavio je uzorkovanje mora na dvije mjerne točke: Valsaline – Uvala F.S. na području Grada Pule i Hotel Girandella – Ispod restorana na području Grada Labina. Kakvoća mora na obje lokacije bila je dobra te u sljedećem danu izvrsna što znači da mikrobiološko onečišćenje nije utvrđeno.  Prema Uredbi o kakvoći mora za kupanje dobiveni podaci uzorkovanja kod iznenadnog onečišćenja ne uzimaju se u obzir kod ocjenjivanja kakvoće mora za kupanje.

Rezultati pojedinačnih ispitivanja objavljeni su na Internet stranicama te su dostupni putem sljedeće poveznice: http://www.izor.hr/kakvoca/.

Tijekom uzorkovanja zabilježena je i temperatura mora koja se je kretala od 17,0 0C do 24,8 0C dok se temperatura zraka kretala od 19,8 0C do 31,0 0C.

Pin It on Pinterest