Ljetna škola asistivne tehnologije i komunikacije od 27.do 29. lipnja na FET-u

U organizaciji Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i tvrtke E-glas d.o.o. za inteligentne računalne sustave i asistivnu tehnologiju, od 27. do 29. lipnja 2019. godine na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ održat će se trodnevna ljetna škola asistivne tehnologije i komunikacije, ovom prilikom iz spektra autizma.

Edukaciju će voditi Jennifer Abramson, logopetkinja u Dječjoj bolnici u Bostonu koja radi na Odjelu potpomognute komunikacije s djecom s poremećajima iz spektra autizma, te Ines Delzotto, magistra edukacijske rehabilitacije koja je u Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda Pula osnovala prvi službeni Kabinet za asistivnu tehnologiju u Hrvatskoj, u kojem se vrši dijagnostika, rehabilitacija, savjetovanje i edukacija kao i razvoj novih instrumenata. Uvod u poremećaje iz spektra autizma, stvaranje okruženja za potpomognutu komunikaciju, tehnike i različiti pristupi, korištenje vizuala u podršci receptivnom i ekspresivnom jeziku, praktične vježbe u Boardmaker softveru, praktične vježbe u Grid 3 softveru, te potpomognuta komunikacija kroz bihevioralne intervencije neke su od uključenih tema.

Osim znanja i korištenja modernih tehnologija u razvoju asistivne tehnologije i augmentativne i alternativne komunikacije (ATAAC), sve se inicijative E-glasa temelje na velikoj želji pomaganja ljudima i učenju o humanoj tehnologiji, a njen osnivač prof. dr. sc. Miroslav Vrankić ujedno je i dobitnik nagrade Ponos Hrvatske, koja mu je dodijeljena za vrijedna tehnološka pomagala kojima se olakšava život osobama s invaliditetom. Impresivan izum kojega je prof. Vrankić osmislio je Servus – sustav za upravljanje domom odnosno komunikator za oboljele od ALS-a (amiotrofična lateralna skleroza), a ustrajno se radi i na projektu komunikatora mislima. Vrankić je na riječkom Tehničkom fakultetu pokrenuo i kolegij Asistivna tehnologija, na kojemu studenti odabiru osobu s određenim invaliditetom, predlažu rješenje i razvijaju ga, a krajnji je proizvod unikatno pomagalo kojeg korisnik dobije besplatno, zahvaljujući sredstvima osiguranima od strane brojnih donatora i zaklade Sveučilišta u Rijeci. 

Pin It on Pinterest