Daus: Vratimo mladima nadu i dostojanstvo

ZAGREB- Zastupnik IDS-a, Emil Daus danas je u Saboru govorio o  problemu mladih u Hrvatskoj. – Danas želim govoriti o 41.-oj, ali za razliku od nekih koji su u 41.- oj godini prošlog stoljeća, ja želim govoriti o 2041. godini i zapravo, volio bi da se svi zapitamo gdje vidimo Hrvatsku za dvadesetak godina, gdje vidimo ili da li uopće vidimo kakvo će okruženje čekati našu djecu, upitao je Daus.

Napomenuo je da smo zakazali kao ljudi, kao društvo i kao zajednica koja treba brinuti o svojoj budućnosti jer tko nema plan za mlade, nema plan ni za budućnost. Dodao je da bi stvari izgledale i bile puno drugačije da taj plan postoji.

– Veliki broj političara busa se u prsa kako će sve učiniti za mlade, kako trebamo sačuvati mlado domicilno stanovništvo, vratiti ih sa studija natrag u njihove sredine gdje su odrasli, a one koji su ostali u ruralnim krajevima poticati da podižu obitelji i stvaraju razvoj svoje sredine, istaknuo je Daus te dodao kako nam za to treba sustavni pristup, društveno politički konsenzus, svjetonazorski kompromis, odnosno uključivost, a ne isključivost.

Napomenuo je kako je za mlade fantastična prilika IT sektor, no upitao je koliko se zapravo u taj sektor realno ulaže. 

– Pričam o sustavu na nacionalnoj razini, o dubokim promišljanjima i strateškim planiranjima koji uključuju širu raspravu stručnjaka kako društvenih, tako i prirodoslovnih znanosti, o zajedničkom nacionalnom političkom konsenzusu, o stvarima koje su iznad same politike, o ulaganju u modernu, digitalnu, komunikacijsku infrastrukturu, ulaganju u nove mlade kadrove kroz suvremeni sustav znanosti i obrazovanja, o budućnosti novih generacija, a najviše o svemu, pričam o tome da mladima vratimo nadu i dostojanstvo, posebno je istaknuo Daus.

Zaključno, postavio je pitanje može li naše društvo koje je iscrpljeno temama iz prošlosti i posramljeno svakodnevnim aferama političkih elita, promijeniti sustav koji je toliko centraliziran da sputava razvoj potentnih sredina, koje zbog svoje tromosti udaljava ulagače te zbunjuje i obeshrabruje mlade i neiskusne početnike u obrtništvu i poduzetništvu.

Pin It on Pinterest