Prva lokalna smotra: 53. smotra narodne glazbe i plesa Puljštine

Šišan-Sissano, subota, 6. srpnja 2019., 20,00 sati

Centralna smotra, 54. smotra narodne glazbe i plesa Istre održat će se u 10.08.2019. godine. Prethodit će joj 3 lokalne smotre od kojih je prva 53. smotra narodne glazbe i plesa Puljštine koja će se održati u subotu, 06.srpnja 2019. s početkom u 20,00 sati na placi u Šišanu.

    Smotra narodne glazbe i plesa Puljštine smotra  je koja okuplja najveći broj narodnih pjevača, plesača i svirača istarske tradicijske glazbe i plesa. Smotra je posvećena maestru Brunu Vianu, koji je vodio šišanski zbor. 

U ovogodišnjem programu u Šišanu sudjeluje oko 160 izvođača: pjevači i svirači Puljštine, 6 kulturno-umjetničkih društava: KUD „Rakalj“ iz Raklja, KUD „Barban“ iz Barbana, KUD „Mate Balota“ iz Raklja,  Folklorna skupina Zajednice Talijana Šišan, KUD „Uljanik“ iz Pule, KUD „Ulika“ iz Fažane. Prikazat će se plesovi barbanski balon, balun, balon, balo di sedia, stara polka, svirke na veliku i malu roženicu, mih, pastirsku sviralu, duplice, kanate na tanko i debelo, mantignade, kante grupe pjevača, taranke uz roženice i mih. 

Na šišanskoj će se placi po prvi put vijoriti zastava smotre narodne glazbe i plesa Puljštine čiji je autor fotograf Valter Zanco iz Pule. Po završetku programa smotre, zastava će se predati domaćinima iduće smotre- Općini Fažana.

Žiri u sastavu Josip Pino Knapić, predsjednik, Nevia Kožljan i Ivona Orlić, članice te Zoran Karlić zamjenski član, odabrat će najbolje sudionike Smotre u Šišanu koji će predstavljati  Puljštinu na središnjoj 54. smotri narodne glazbe i plesa Istre, koja će se održati 10.08.2019. u Raši.

Od 19,45 bit će mimohod svih izvođača mjestom Šišan do pozornice na placi. Nakon programa smotre, nastavlja se zabava i druženje uz grupu Anelidi.

U slučaju lošeg vremena program će se održati u Zajednici Talijana Šišan. 

Organizatori smotre su SAKUD, Pula, Općina Ližnjan-Comune di Lisignano, Turistička zajednica Općine Ližnjan-Ente turistico del Comune di Lisignano, Comunità degli Italiani di Sissano-Zajednica Talijana Šišan, Odbor smotre narodne glazbe i plesa Puljštine. Održavanje smotre omogućili su pokrovitelji Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Pula-Città di Pola i Općina Ližnjan-Comune di Lisignano

Pin It on Pinterest